Американската фармацевтична компания Moderna ще достави общо 25 милиона дози от своята ваксина срещу Covid-19 на Австралия. 10 милиона трябва да бъдат получени тази година, а през следващата - 15 милиона дози. Това съобщиха от компанията и австралийското правителство в съвместно изявление, цитирано от BBC.

Ваксинацията в Австралия изостава от другите страни, както и целите на правителството. Досега страната е приложила само 2,5 милиона дози от ваксината. Ще са необходими 50 милиона, за да бъде ваксинирано цялото население на Австралия.

Тази седмица правителството постави новата си цел да ваксинира всички възрастни, които искат до края на тази година.

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

За първи път от почти 400 дни пътници от двете държави могат да летят над Тасманово море

Според съвместното изявление препаратът все още се тества, но се очаква да неутрализират различни варианти на вируса. По-рано този месец Moderna публикува положителни резултати от опитите на модифицирана ваксина, насочена към южноафриканския и бразилския вариант.

"Оценяваме партньорството и подкрепата от правителството на Австралия с това първо споразумение за доставка на дози от ваксината Moderna Covid-19 и нашите кандидати за допълнителни дози", каза изпълнителният директор на Moderna Стефан Бансел.

Австралия е една от малкото държави w света, където няма широко разпространено предаване на Covid-19 в общността. Страната успя да предотврати голямо огнище в мащаба, наблюдавано в други държави, като САЩ, Великобритания и Индия, чрез затваряне на границите си и периодично налагане на бърза блокада.

СЗО разреши ваксината на Moderna за спешна употреба

СЗО разреши ваксината на Moderna за спешна употреба

Това е петата ваксина, получила подобно одобрение