От днес влиза в сила свободна зона за пътуване между Австралия и Нова Зеландия, която позволява на разделените семейства от пандемията отново да се съберат. От пътуващите между двете държави няма да се изисква карантина, информира АФП.

Планът означава, че за първи път от почти 400 дни пътници от двете държави могат да летят над Тасманово море без задължителна карантина при пристигането си.

Много голям и вълнуващ ден за семейства и приятели, каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която похвали успеха на двете страни в сдържането на вируса като ключов фактор за откриване на коридора за пътуване.

Австралия е най-големият източник на Нова Зеландия на международни туристи преди пандемията с 1,5 милиона пристигания или 40% от всички посещения през 2019 г.

Откриването на коридора е широко отразявано от австралийските и новозеландските медии, като телевизиите предават на живо от летищата и представят актуална информация за полетите.

Австралия е дом на стотици хиляди граждани на Нова Зеландия и преди пандемията се изпълняваха редовни 3-часови полети над Тасманово море.