Вторият по население щат в Австралия съобщи в сряда за най-големия си еднодневен ръст на случаите на COVID-19 за повече от седем месеца и предупреди, че следващите 24 часа ще бъдат от решаващо значение за ограничаването на разпространението, без да се налагат допълнителни ограничения, съобщава "Ройтерс". 

Шестте нови случая са най-големият ежедневен ръст в югоизточната част на Виктория от октомври 2020 г. Властите предупредиха, че са установени над 300 близки контакти, като много от тях са посетили претъпкани места.

"Тези случаи са свързани и това е хубаво нещо, но ние сме много загрижени от броя и вида на обектите на експозиция", заяви изпълняващият длъжността премиер на щата Джеймс Мерлино пред репортери в Мелбърн. "Не мога да изключа предприемането на допълнителни действия."

Строгото блокиране във Виктория миналата година, продължи повече от 100 дни след огнище на над 20 000 инфекции и 820 смъртни случая, което представлява около 70% от случаите и 90% от смъртните случаи в цялата страна.

Градът с пет милиона жители отново въведе ограничения във вторник, които включват задължителни маски в ресторанти, хотели и други закрити места до 4 юни. Броят на хората, които могат да се събират също е ограничен.

Други австралийски щати започнаха в сряда да ограничават движението, като Южна Австралия блокира всички пристигащи от Виктория.

Клъстерът е проследен до задграничен пътник, с варианта, открит за първи път в Индия, който е преминал карантина в Южна Австралия, служителите нямат представа как се разпространява.

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите

Индийският коронавирус вариант се приближава към Балканите

Германия карантинира 200 души, Кипър откри 4 случая при пристигнали от Индия, Непал, Пакистан и Филипините

Неназованият мъж е бил с отрицателен тест след хотелската карантина и отлита обратно до столицата на щата Мелбърн този месец, но дава положителен резултат 6 дни след пристигането си.

Властите във Виктория вярват, че са се установили клъстера, но грешка при проследяването на движенията на мъжа предизвиква опасения, че десетки инфекции може да останат неоткрити със седмици.

На фона на нарастващото безпокойство федералното правителство заяви, че ще изпрати 40 000 дози ваксина на AstraZeneca във Виктория, за да имунизира всички в домовете за възрастни хора.

Използването от страна на Австралия на бързо проследяване на контактите, локални блокади и социално дистанциране помогнаха за ниско ниво на инфекции спрямо други развити страни.

По-малко от 10% от населението е ваксинирано на фона на проблеми с доставките и промяна на политиката, позволяваща на по-младите от 50 години да получат ваксината Pfizer.

Австралия получава 25 млн. дози от Moderna

Австралия получава 25 млн. дози от Moderna

10 милиона трябва да бъдат получени тази година, а през следващата - 15 милиона дози