Австралия пуска армията да налага карантина в Сидни, столицата регистрира 239 случая на COVID-19 за 24 часа, 300 военнослужещи са в помощ на полицията за прилагане на блокада, съобщава "Ройтерс".

6-милионният град отбеляза рекордно ежедневно увеличение на случаите на COVID -19 в четвъртък и държавните власти заявиха, че ситуацията с епидемията вероятно ще се влоши.

Заключването на най-големия град в Австралия увеличи натиска върху премиера Скот Морисън, който сега изостава в социологическите проучвания и повиши опасенията, че австралийската икономика от $1,5 трилиона може да потъне в рецесия.

Въпреки продължителното блокиране в Сидни след избухването на силно заразния вариант на Делта, в града са регистрирани 239 нови локално придобити случая на коронавирус за 24-часов период, което е най-големият дневен ръст от началото на пандемията.

"Можем само да предположим, че нещата вероятно ще се влошат, преди да се подобрят, като се има предвид количеството заразени хора в общността", каза Гладис Береджиклян, премиер на щата Нов Южен Уелс, столица на който е Сидни.

Ще бъдат наложени нови ограничения в югозападната и западната част на Сидни, където се откриват по-голямата част от случаите на COVID-19.

Жителите там ще бъдат принудени да носят маски на открито и да не се отдалечават на повече от 5 километра от домовете си.

С още по-строги ограничения, които ще започнат в петък, полицията в Нов Южен Уелс заяви, че е поискала помощ от армията и 300 военни ще помогнат за изпълнението на заповедите за блокиране.

Личният състав ще бъде разположен в петък, каза министърът на отбраната Питър Дътън и ще започне да помага на полицията при осигуряване спазването на ограниченията следващата седмица.

Нов Южен Уелс представлява над една трета от икономиката на Австралия. Федералният министър на финансите Джош Фриденберг заяви, че очаква националната икономика да се свие през тримесечието на септември, но способността да се избегне техническа рецесия ще зависи от това дали Нов Южен Уелс може да избегне по-дълго блокиране.

"По отношение на тримесечието през декември това до голяма степен зависи от това колко успешен е Нов Южен Уелс, нашата най-голяма щатска икономика, в борбата с този вирус", каза Фриденберг пред Australian Broadcasting Corp.

Береджиклян каза, че трябва да останат ограничения, тъй като твърде малко хора в Сидни са ваксинирани на фона на ограничените доставки на ваксината Pfizer/BioNTech, с която Австралия се надяваше да ваксинира всички под 60-годишна възраст.

Всички пълнолетни в Сидни бяха призовани да се ваксинират, но някои, цитирайки редки кръвни съсиреци с AstraZeneca, не са склонни и искат да изчакат няколко месеца, когато се очаква Австралия да получи допълнителни доставки Pfizer.

Сидни с рекорден ръст на новозаразени с COVID-19

Сидни с рекорден ръст на новозаразени с COVID-19

Властите увеличават правомощията на полицията за спазване на мерките