Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca крие малък допълнителен риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след първата доза и без допълнителен риск след втората, показва проучване, ръководено и финансирано от производителя на лекарства в сряда, след притеснения за странични ефекти, съобщава "Ройтерс".

Проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, установи, че прогнозата за тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след първата доза е 8,1 на 1 милион при тези, които са ваксинирани, съобщи AstraZeneca. 

След втората доза ваксина е 2,3 на 1 милион, сравним с този, наблюдаван при неваксинирани хора, добави англо-шведската компания.

Ваксината на AstraZeneca се сблъска с няколко неуспеха, включително забавяне на производството и редки случаи на тежки странични ефекти, включително TTS, което доведе до това, няколко държави да ограничат или спрат употребата на ваксината, както и до проверки от регулаторни органи.

Меркел получи втора доза ваксина на Moderna, първата беше с AstraZeneca

Меркел получи втора доза ваксина на Moderna, първата беше с AstraZeneca

Британската ваксина претърпя фиаско в ЕС

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз разглежда случаи на ТТС от март и е открил възможна връзка с Vaxzevria и с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson. Той обаче твърди, че общите ползи от двете ваксини надвишават рисковете, породени от тях.

Констатациите от сряда оценяват случаите, съобщени към 30 април, които са настъпили в рамките на 14 дни след получаване на първата или втората доза, като се използва глобалната база данни за безопасност на AstraZeneca.

Общественият фокус бе насочен към ваксината, тъй като тя бе приветствана като потенциално най-доброто оръжие в света срещу пандемията, тъй като е евтина и лесна за транспортиране.

Проучването посочва, че анализът включва данни, предоставени от доставчици на здравни услуги и тези, които са се ваксинирали. "Повишеното внимание на медиите може да е довело до неправилна класификация на събитията".

"Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на схемата с две дози на Vaxzevria, както е посочено, за да се подпомогне осигуряването на защита срещу COVID-19, включително срещу нарастващите варианти на безпокойство".

Трета доза от ваксината на AstraZeneca предизвиквала силен имунен отговор

Трета доза от ваксината на AstraZeneca предизвиквала силен имунен отговор

Все още няма доказателства, че такива дози са необходими