Трета доза от COVID-19 ваксината на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca и Оксфордския университет предизвиква силен имунен отговор. Това обявиха изследователи, добавяйки, че все още няма доказателства, че такива дози са необходими, особено предвид недостига в някои страни, информира "Ройтерс".

Проучването на Оксфордския университет е установило, че трета доза от ваксината увеличава имунните отговори на антитела и Т-клетки, докато втората доза може да се забави до 45 седмици и също да доведе до засилен имунен отговор.

Британското правителство заяви, че разглежда планове за есенна кампания за поставяне на трета доза, като три пети от възрастните вече са получили и двете дози ваксина срещу COVID-19.

Проучване: AstraZeneca работи добре като трета доза

Проучване: AstraZeneca работи добре като трета доза

Производителите на ваксини предупредиха света за ежегодни дози или нови ваксини

Андрю Полард, директор на Оксфордската ваксинационна група, отбеляза, че доказателствата, че ваксината предпазва от настоящите варианти на коронавируса за продължителен период от време, означават, че подобна доза може да не е необходима.

"Трябва да бъдем в позиция, в която бихме могли да поставяме трета доза, ако се окаже, че е необходимо ... (но) нямаме никакви доказателства, че това се изисква", изтъкна той пред репортери.

"Към този момент с високо ниво на защита на британското население и без доказателства за това, че се губи, даването на трети дози сега във Великобритания, докато други страни имат нулеви дози, не е приемливо", настоя Полард.

Норвегия окончателно спира да ваксинира с AstraZeneca

Норвегия окончателно спира да ваксинира с AstraZeneca

Страната удължава и временното преустановяване на ваксинацията с препарата на Johnson & Johnson

Проучвания по-рано показаха, че препаратът, изобретен в Оксфордския университет и лицензиран за разпространение от AstraZeneca, има по-висока ефективност, когато втората доза се забави до 12 седмици вместо четири седмици.

Днешното изследване e публикувано в предпечатка, като са били проучени 30 участници, които са получили късна втора доза, и 90 души, които са получили трета доза, всички от които са под 55 години.

То помага за успокояване на опасенията, че векторите COVID ваксини, като тези, произведени от AstraZeneca и Johnson & Johnson, могат да загубят своята ефикасност, ако са необходими ежегодни имунизации заради риска, че тялото произвежда имунен отговор срещу векторите, доставящи генетичната информация на ваксината.

"Имаше известни опасения, че няма да можем да използваме тази ваксина в режим на трета ваксинация, а със сигурност данните не показват това", изтъкна авторът на изследването Тереза ​​Ламбе от Оксфордския институт "Дженър".

Италия няма да ваксинира с AstraZeneca под 60-годишни

Италия няма да ваксинира с AstraZeneca под 60-годишни

След смъртен случай на 18-годишно лице