Италианското правителство заяви в петък, че ограничава употребата на ваксината AstraZeneca срещу COVID-19 за хора на възраст над 60 години, след като тийнейджър, получил доза, почина от рядка форма на съсирване на кръвта на 18-годишна възраст около месец по-късно.

Хората на възраст под 60 години, които са получили първа доза AstraZeneca, трябва да получат различна ваксина за втората доза, заяви главният медицински съветник на правителството Франко Локатели.

Италия отбеляза рекорд по ваксинирани срещу коронавирус

Италия отбеляза рекорд по ваксинирани срещу коронавирус

Вече е на второ място в Европа по ваксинирани

Няколко други европейски държави също спряха да дават ваксината AstraZeneca COVID-19 на хора под определена възраст, обикновено вариращи от 50 до 65.

Около 46% от хората в Италия са получили поне една доза ваксина, докато 23% са напълно ваксинирани, което като цяло е в съответствие с повечето други страни от ЕС.

През миналата 2020 година в Италия са починали 746 146 души - най-големият брой в годините след Втората световна война. Смъртните случаи в страната през 2020 г. са със 100 526 повече от средния годишен брой в периода 2015-2019 г., показват данните на Националния статистически институт и здравните власти.

Смъртността в Италия миналата година е била в относително изражение с 9 на сто по-висока от средната за предишните пет години.

Италия облекчава мерките срещу коронавируса

Италия облекчава мерките срещу коронавируса

Съкращава се вечерният час

Областите с най-голям ръст на починалите са Пиемонте, Вале д'Аоста, Ломбардия и Тренто, които се намират в северната част на страната. Именно тези региони, особено Ломбардия и Пиемонте, бяха тежко засегнати от пандемията.