Австралийският щат Нов Южен Уелс днес регистрира второто си най-голямо ежедневно увеличение за годината на местно заразени с новия коронавирус (COVID-19) на фона на страховете от нова вълна на заразата, след като хиляди хора се присъединиха към протест срещу локдауна, информира "Ройтерс".

"Във връзка с протестите от вчера, мога ли да кажа колко бях отвратена. Това разби сърцето ми", подчерта пред репортери Гладис Береджиклян, премиерът на най-многолюдния щат в страната.

"Надявам се, че това няма да бъде спънка, но може да бъде", отбеляза тя.

Австралийците скочиха на протест срещу COVID мерките

Австралийците скочиха на протест срещу COVID мерките

Организаторите нарекоха протеста митинг на свободата

През изминалото денонощие са регистрирани 141 заразени с COVID-19, в сравнение с 163 заразени вчера. Огнището, започнало през юни, се дължи на силно заразния "Делта" вариант на коронавируса и вече е заразил 2 081 души в Нов Южен Уелс. В интензивни отделения има 43 души, в сравнение с 37 души вчера.

Под обстрел за бавното ваксиниране, премиерът на Австралия Скот Морисън увери, че повече доставки на ваксини няма да гарантират, че Нов Южен Уелс ще излезе от локдауна, но това, което било необходимо, е ефективен, правилно наложен локдаун.

"Нека бъда ясен - няма алтернатива на локдауна в Нов Южен Уелс за слагането на това под контрол. Няма друг магически куршум, който ще направи това", изтъкна Морисън пред репортери на телевизионна медийна конференция.

Той нарече протестите срещу локдауна в Сидни безразсъдни и саморазрушителни.

Австралия избягва строги блокади чрез засилване на ваксинацията

Австралия избягва строги блокади чрез засилване на ваксинацията

Неваксинираните ще се третират различно от ваксинираните

Въпреки че Береджиклян и други щатски ръководители обвиниха Канбера за бавното ваксиниране, критици посочиха, че Нов Южен Уелс не е изпълнил своите заповеди за оставане на хората вкъщи, което е довело до изтичане на варианта "Делта" към други щати.

Най-малко 38 от новозаразените в Нов Южен Уелс са прекарали време в общността, докато са били заразни, съобщиха щатските здравни власти. Броят на такива случаи остава упорито висок дори след четири седмици на локдаун в Сидни, който сега се очаква да бъде удължен след 30 юли.

Щатът съобщи за двама починали през последните 24 часа, включително жена на 30-годишна възраст без съпътстващи заболявания.

Въпреки затрудненията си с пиковете на заразените, Австралия успя да държи епидемията до голяма степен под контрол с общо около 32 600 заразени, от които са починали 918 души от началото на епидемията.