Хиляди протестиращи срещу противоепидемичните ограничения излязоха по улиците на двата най-големи града в Австралия Сидни и Мелбърн. Хората скандираха "свобода", докато маршируваха през центъра на столицата.

Организаторите нарекоха протеста митинг на свободата и го популяризираха в страници в социалните медии, които често се използват за разпространение на дезинформация за ваксините и конспиративни теории.

57 души са били арестувани. Протестиращите блокираха пътища и се събраха пред кметството на Сидни. Част от протестиращите са хвърляли бутилки по конни офицери.

Австралия избягва строги блокади чрез засилване на ваксинацията

Австралия избягва строги блокади чрез засилване на ваксинацията

Неваксинираните ще се третират различно от ваксинираните

Припомняме, милиони австралийци, включително в най-големите градове на страната Сидни и Мелбърн, в момента са под мерки за блокиране, тъй като страната се бори със силно заразния Делта вариант бавната програма за ваксиниране, за която Морисън вече се извини.

Австралия беше давана като пример за страна, овладяла пандемията през 2020 г. Тази година обаче тя се бори - засега безуспешно, да забави разпространението на силно заразния делта вариант. Към момента над половината от 25-милионното й население е под едноседмична блокада.