Премиерът на Австралия Скот Морисън обяви, че управляващите в страната искат да преминат към нова фаза на живот с COVID-19, сякаш това е грип, но най-напред ще се консултират със здравни експерти, съобщава "Ройтерс".

Ден след среща с националния кабинет на държавните и федералните лидери, Морисън заяви, че са обсъдили преминаването към "фаза D" на националния план за справяне с пандемията.

Той посочи, че летищата в страната отново са отворени и могат да пристигат международни пътници, има и облекчения в режима на спазване на карантина за хора, които се връщат в Австралия.

Властите искаха да отменят изискването за изолация за близки контактни лица на заразени с COVID-19 и биха потърсили допълнителни съвети по този въпрос от експертна група, посочи Морисън.

След 2 години ограничения, Австралия се отваря за туристи

След 2 години ограничения, Австралия се отваря за туристи

Падат ограничения

Правилото за изолация беше "изгладняване на бизнеса", подчерта Морисън, чието консервативно правителство е изправено пред избори през май.

"Вярваме, че сега сме почти във фаза D, има няколко изключения от това. "Фаза D" означава да живеете с вируса като с грипа", обясни премиерът.

Той съобщи, че в западните и северните части на Австралия отпадането на ограниченията ще се забави с един месец.

Тази седмица здравните служители в Нов Южен Уелс - най-населеният щат в страната, изразиха загриженост относно нарастването на новите случаи, причинени от подварианта BA.2 на Омикрон. Според тях до края на месеца може да се стигне до удвояване на ежедневните случаи.

Австралия отваря границите си за чужденци

Австралия отваря границите си за чужденци

Задължително условие е обаче пристигащите в страната да са ваксинирани