Австралийската полиция започна да поема контрола над столицата на Соломоновите острови Хониара в петък след дни на насилствени протести в островната държава в южната част на Тихия океан, съобщават АП и "Ройтерс".

Сълзотворен газ е използван в китайския квартал където мародери грабят и опожаряват сгради и в петък сутринта и се очаква да бъде въведен нов полицейски час по-късно през деня.

Министър-председателят Манасе Согаваре, който поиска помощ от Австралия, в петък обвини чужди държави за подклаждането на насилствените протести, но не посочи имена.

Много от протестиращите са от най-гъсто населената провинция Малаита и се чувстват пренебрегнати от правителството в провинция Гуадалканал и се противопоставят на решението от 2019 г. да прекрати дипломатическите връзки с Тайван и да установи официални връзки с Китай.

"Съжалявам за моите хора в Малаита, защото са хранени с фалшиви и умишлени лъжи", каза Согаваре пред ЕйБиСи. "Само тези страни, които сега влияят на Малаита, са страните, които не искат връзки с Китайската народна република и обезкуражават Соломоновите острови да влязат в дипломатически отношения и да спазват международното право и резолюцията на ООН".

Согаваре каза, че застава зад решението на своето правителство да приеме Пекин, което той описа като "единственият проблем" в насилието, което "за съжаление беше повлияно и насърчено от други сили".

Австралийският външен министър Мариз Пейн не се съгласи, че други държави са предизвикали вълненията. "Бяхме много ясни. Нашето мнение е, че не искаме да виждаме насилие. Много се надяваме на връщане към стабилност."

Местната журналистка Джина Кекеа каза, че преминаването на външната политика към Пекин с малко обществени консултации е един от смесицата от въпроси, довели до протестите. Има и оплаквания, че чуждестранните компании не осигуряват местни работни места.

"Китайските и други азиатски фирми... изглежда имат по-голямата част от работата, особено когато става въпрос за добиване на ресурси".

Китай и Тайван са съперници в южната част на Тихия океан от десетилетия, като някои островни държави сменят верността си.

Говорителят на тайванското външно министерство Джоан Оу каза в изявление: "Ние нямаме нищо общо с вълненията". "Сцените тук са хаотични"

Жителят на Соломонови остров Трансформ Акорау каза, че повече от 100 души в петък са плячкосвали магазини, преди да пристигнат служители на австралийската федерална полиция. "Сцените тук са наистина хаотични. Това е като военна зона", каза Акорау по телефона в петък. "Няма градски транспорт и е борба с жегата и дима. Сградите все още горят."

По-късно той каза, че австралийската полиция "поема контрола над китайския квартал".

В изявление на уебсайта на правителството на Соломоновите острови се казва, че държавните служители, с изключение на основните работници, трябва да останат у дома "поради настоящите вълнения в град Хониара".

Министърът на отбраната на Австралия Питър Дътън каза, че самолет с федерални полицаи и няколко дипломати е отлетял за Хониара късно в четвъртък. В петък трябваше да пристигнат още до 50 полицаи, както и 43 служители на отбраната с патрулен кораб на флота.

Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили срещу бунтове

Соломонови острови: Австралия изпраща мироопазващи сили срещу бунтове

Тълпи нахлуха в парламента заради локдаун и подпалиха правителствени сгради, частни сгради и бизнеси