Премиерът на Австралия Скот Морисън омаловажи ареста на заподозрян член на ДАЕШ ("Ислямска държава") и потенциални терористични заплахи на ежегодната церемония в памет на загиналите австралийски и новозеландски войници по време на Първата световна война на територията на днешна Турция, информира ДПА.

Морисън заяви пред журналисти, че "няма убедителна връзка" между събитията на Деня Анзак тази сутрин на Галиполи и арестa на 26-годишен сириец от турската полиция в сряда.

Турция предотврати атентат срещу австралийци и новозеландци на Галиполи

Турция предотврати атентат срещу австралийци и новозеландци на Галиполи

Турската полиция предполага, че Абдул Карим Хелиф е планирал атака като отмъщение за масовата стрелба в джамии в Крайстчърч

Министър-председателят поясни, че задържаният мъж в Текирдаг на около 100 километра от Галиполи е част от "рутинна" операция на турските власти.

Но източници от турските сили за сигурност обявиха пред австралийската национална телевизия ABC, че мъжът е планирал атака на днешната служба, за да отмъсти за клането в Крайстчърч през миналия месец.

Снимка 420216

Източник: ЕПА

Морисън обаче каза пред журналисти, че няма информация, че арестът може да е свързан с атаките в Нова Зеландия.

Турската полиция евакуира мястото в Галиполи, за да претърси за бомби часове преди началото на паметната служба, на която участваха австралийци и новозеландци.

Турция забрани на граждани на страната да се доближават до мястото.

Снимка 420214

Източник: ЕПА

Граждани на Австралия и Нова Зеландия всяка година пътуват до Турция, за да участват в службите в памет на загиналите по време на неуспешната Галиполска операция на Антантата през 1915 г. за изтласкване на османската армия от Галиполи и Дарданелите.

Около 87 000 турски и 12 000 новозеландски и австралийски войници загиват при боевете.

Снимка 420215

Източник: ЕПА