Австрийската полиция откри 96 чужденци от цяла Европа в ски курорта Санкт Антон на Арлберг в нарушение на свързаните с пандемията правила за влизане в страната и националното заключване, предаде "Ройтерс".

Кметът на Сейнт Антон, един от най-добрите австрийски курорти, заяви, че наскоро десетки млади туристи от цяла Европа са дошли в неговия град и са заобиколили правилата за заключване, при които ски лифтовете са отворени, но хотелите са затворени за туристи.

"Наред с други британци, датчани, шведи, румънци, германци, австралийци, ирландци и поляци бяха проверени и глобени", се казва в изявление на полицията на западната провинция Тирол.

Операцията е извършена в петък вечерта с 15 служители, а тези, които са открити в нарушение, са подложени на глоби до 2180 евро (2650 долара), се казва в изявлението.

Досега Австрия, държава с малко под 9 милиона души, е регистрирала 413 208 случая на коронавирус и 7 703 смъртни случая в пандемията. Ежедневно новите случаи са спаднали до около 1500 от пика от над 9000 през ноември, но сега намаляват бавно.

Австрия е в третата си национална блокировка от 26 декември, като магазините с несъществено значение са затворени. Освен това от 19 декември до 10 януари бяха въведени дори по-строги правила за влизане в страната, за да се обезсърчат скиорите, принуждавайки пристигащите от почти всяка държава в Европа да преминат под карантина.

През последните седмици обаче обществеността беше изумена от научаването на вратички, често включващи работа или обучение. Въпреки че редовните скиори не могат да останат да пренощуват в курорт, коронавирусни клъстери се появиха на курсове за обучение на учители по ски, които бяха разрешени да се провеждат за посетители от цяла Европа.

Туристическото настаняване е достъпно само за бизнес пътници, а кметът на Сейнт Антон Хелмут Мол заяви, че новопристигналите там са регистрирали местен адрес, заявявайки, че търсят работа, въпреки че няма налични работни места.

Полицията не уточнява точно какви престъпления са извършени, но заяви, че чужденците са нарушили разпоредбите за блокиране и имиграция, както и закона за регистрация на адрес.