Австрия разследва гръцки гражданин за предполагаем шпионаж за Русия в продължение на години, съобщава "Асошиейтед прес".

Министерството на вътрешните работи на страната посочва, че 39-годишният мъж, който към момента не е задържан, има руски корени и е син на бивш служител на руското разузнаване, който някога е бил дипломат в Австрия и съседна Германия. Смята се, че той е получил "специална военна подготовка" в Русия и е бил в Москва малко преди и по време на нахлуването на руските сили в Украйна.

Spiegel: Германия е издала виза на руски шпионин

Spiegel: Германия е издала виза на руски шпионин

Нов скандал в Берлин

Заподозреният почти не е работил в Австрия, но е успял да направи 65 пътувания в Европа, както и до Русия и Беларус между 2018 г. и началото на 2022 г., а също да придобие няколко имота във Виена, Русия и Гърция, информират от ведомството.

Предполага се, че той е предавал информация на места във Виена. Австрийските власти подозират, че мъжът е бил подслушван като източник на информация относно дискусии в Австрия, за да се преценят възможните чуждестранни реакции преди инвазията на Русия в Украйна.

При обиск в имотите на заподозрения са открити устройство за засичане на сигнали от подслушватели и скрити камери, както и защитно облекло. Иззети са мобилни телефони и лаптопи.

Норвегия арестува руски шпионин

Норвегия арестува руски шпионин

Той се представял за бразилски гражданин