Австрийските лидери призоваха в четвъртък за повече легални възможности за борба с екстремизма и за реформи на вътрешното разузнавателно управление на страната след ислямистката атака тази седмица от джихадист, за когото австрийските власти са предупредени, че се опитва да купи боеприпаси в съседна Словакия, съобщава АП.

Въоръженият 20-годишният Куджтим Фейзулай вече е осъждан за опит да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия и е освободен предсрочно през декември.

За гражданина на Австрия и Северна Македония, австрийските власти заявиха, че не са в състояние да отнемат австрийското гражданство на Фейзулай след неговото осъждане и че той е успял да измами програмата за дерадикализация.

Канцлерът Себастиан Курц заяви на специално заседание на парламента в четвъртък, че в момента Австрия не разполага с всички правни средства, необходими за наблюдение и санкциониране на екстремисти и че правителството не може да позволи повторение на ситуацията, довела до нападението в понеделник вечерта. Курц не уточни подробно плановете си за промени.

Австрийската полиция нахлу в 18 сгради и арестува 14 души за терора във Виена
Обновена

Австрийската полиция нахлу в 18 сгради и арестува 14 души за терора във Виена

Джихадистът уби четирима души, 22 са ранени, трима са в критично състояние

В сряда вътрешният министър Карл Н заяви, че словашкото разузнаване през лятото е информирало Австрия, че Фейзулай се опитва да закупи боеприпаси, и "нещо очевидно се е объркало с комуникацията при следващите стъпки".

Той предложи да се създаде независима комисия, която да изследва "къде и как са се случили неща, които не е трябвало да се случват".

Курц заяви, че австрийската агенция за разузнаване е претърпяла загуба на доверие с този и други скорошни скандали. "Сега трябва да я поправим", каза той пред депутатите.

Вицеканцлерът Вернер Коглер добави, че е време за "ново начало" и "пренастройка" на агенцията, известна с акронима BVT.

Той предупреди срещу "преждевременни обвинения", като каза, че независима комисия ще определи къде са допуснати грешки.

След нападението австрийските власти задържаха 14 души с предполагаеми контакти с джихадиста Фейзулай.

Нина Бусек, говорител на прокурорите от Виена, заяви, че нейният офис преглежда всеки случай поотделно, за да определи в четвъртък дали да поиска съдия да им позволи да ги задържат по-дълго или да ги пусне.

Нехамер каза в сряда, че задържаните са на възраст между 18 и 28 години и всички имат имигрантски корени. Някои нямат австрийско гражданство.

Нехамер заяви в четвъртък, че се работи с Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) по терористична атака, Австрия е получила информация от ФБР за нападателя и други задържани.

Осем от 15-те задържани са имали предишни присъди. "Извършени са 18 претърсвания, задържани са 15 души. Четирима от тях вече са осъдени за тероризъм, двама за различни престъпления с насилствен характер. Други двама са осъдени в Линц за убийство в защита на чест", добави Нехамер.

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген
Обновена

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Франция разполага сили по границите за борба "срещу нелегалната имиграция"