Австрия споделя отговорността за Холокоста. Това заяви австрийският президент Александър ван дер Белен пред израелския си колега Реувен Ривлин по време на посещение в еврейската държава, пише "Таймс ъв Израел".

Белен отбеляза пред Ривлин, че страната му се опитва да гарантира безопасността на всички евреи.

"Австрия споделя отговорността за Холокоста. Много австрийски граждани взеха участие и ние смирено и с уважение прекланяме глави пред паметта на жертвите", каза Белен на церемония по посрещането му в президентството в Йерусалим.

"Ние признаваме отговорността си твърде късно и това създава проблеми в отношенията ни още от самото начало", добави той.

"Целта ни е да гарантираме, че евреите навсякъде се чувстват в безопасност. Отговорността ни като австрийци към жертвите на Холокоста е да гарантираме, че живеем в мир и съгласие с Израел", подчерта президентът.

От своя страна Ривлин благодари на австрийския си колега и отбеляза, че е "истински приятел на Израел и еврейския народ". Президентът каза още пред Белен, че Израел разглежда иранския режим като "враг, който желае да унищожи Израел". Според него "агресията" на "Хизбула" в региона трябва да бъде прекратена.