Герхард Карнер, австрийският министър на вътрешните работи, пристигна в Букурещ за първата среща с румънския си колега Лучиан Боде, след като Австрия отхвърли кандидатурата на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство през декември, пише "Румъния инсайдер".

"Потвърждавам, че това посещение размразява отношенията между Румъния и Австрия", каза Лучиан Боде в изявление за пресата заедно с Герхард Карнер.

"През последните месеци имахме ясни, трудни дискусии, но ги имахме", каза австрийският вътрешен министър, цитиран от G4Media.

По време на пресконференцията, проведена в централата на Министерството на вътрешните работи, Герхард Карнер каза, че "ние сме далеч от функционираща гранична система", тъй като европейските членки в Шенгенското пространство все още извършват гранични проверки помежду си.

Австрийският министър добави, че не може да предложи точна дата за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство.

"Цифрите показват, че сме имали над 110 000 кандидати (мигранти) миналата година, най-големият отчетен брой на глава от населението, въпреки че нямаме външни граници. Това показва, че системата не работи", каза Карнер, без изрично да споменава, че Румъния е страната източник на мигрантите - нещо, което беше развенчано от граничната агенция на ЕС Frontex.

Росен Желязков убеждава председателя на ЕП колко е важно членството на България в Шенген
Обновена

Росен Желязков убеждава председателя на ЕП колко е важно членството на България в Шенген

Европейският парламент подкрепя присъединяването на България към Шенген