Присъединяването към Шенген до края на годината е сред основните приоритети на България. Страната ни високо оценява подкрепата на Европейския парламент по тази тема. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на среща с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, съобщава Нова телевизия.

Двамата участват в Конференцията на председателите на парламентите на държавите членки на Европейския съюз в Прага.

По думите му присъединяването на България към Шенген ще допринесе за сигурността и единството в ЕС и ще е от полза на българските граждани и бизнес", подчерта Желязков. Според него България и Румъния трябва да се присъединят едновременно към Шенгенското пространство, тъй като следват една и съща процедура и критерии.

Роберта Мецола заяви, че европарламентът подкрепя безусловно членството на България в Шенген, защото страната ни е покрила всички критерии за членство.

Желязков подчерта, че България разчита на подкрепа от Европейската комисия и партньорите за укрепване на българо-турската граница. Смятаме, че сигурността на тази граница е от голямо значение за всички европейски страни и техните граждани, добави той.

Председателят на НС посочи, че България е активно ангажирана и в усилията на международната общност за спиране на руската агресия срещу Украйна. Подкрепата за Украйна е подкрепа за демократичния и основан на правила международен правов ред, отстояването на европейските ценности, суверенното право на всяка държава сама да определя пътя си на развитие и геополитическа ориентация, каза още Желязков.

Посещение от ЕК за Шенген, Демерджиев очаква 200 млн.евро за границата

Посещение от ЕК за Шенген, Демерджиев очаква 200 млн.евро за границата

Министърът съобщи, че във вторник в България на посещение ще е еврокомисар

Военната агресия на Русия срещу Украйна подкопа драматично архитектурата на сигурността на Европа, но отговорът на ЕС не закъсня и беше твърд и единен, заяви Желязков по темата и пред Конференцията на председателите на парламентите на държавите членки на ЕС в Прага. Той направи изказване в рамките на първата тема на форума "Руската агресия в Украйна и отговорът на ЕС".

Председателят на българския парламент отбеляза, че повишаването на устойчивостта на ЕС, особено по отношение на енергийната сигурност и поддържане на критичната инфраструктура, е важна част от общия отговор на ЕС. 

Той постави акцент върху енергийния пазар. "Трябва да продължим дългосрочното сътрудничество с всички надеждни партньори, за да гарантираме доставките на втечнен природен газ и газ по тръбопроводи за ЕС чрез енергийната платформа за доброволно съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород, подчерта той. Нуждаем се от практическо прилагане на първите пилотни съвместни покупки възможно най-бързо", настоя Желязков.

Според него една конкретна област, която се нуждае от специално внимание, са инвестициите в електропреносни мрежи. В момента те са в състояние далеч под това, което е необходимо, предупреди той. "Можем да увеличим производството на електроенергия от възобновяеми източници десетократно, но какъв резултат ще постигнем, ако не разполагаме с мрежата, за да поддържаме масовото им включване в системата и нуждите от ускорена електрификация на сградния, транспортния и индустриалния сектор", запита Желязков и допълни, че България в момента работи интензивно по редица проекти, за да се справи с това предизвикателство.

Факт е, че за момента и за няколко години напред ще продължим да се нуждаем от газ, за да балансираме енергийните системи - особено тези с висок процент възобновяеми енергийни източници, каза председателят на Народното събрание. По негови думи България разполага с необходимия капацитет, за да допринесе за осигуряването на стабилни, надеждни и диверсифицирани доставки на газ за ЕС.