Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев очаква 1/3 от отпуснатите от ЕК допълнителни средства за охрана на външните граници да се насочат към България. Това заяви той в Белица, където участва в празнична служба в обновения храм "Свети вмч Георги", цитиран от БНР.

Във вторник идва еврокомисарят по финансите у нас, стана ясно от думите на министъра.

Общият ресурс, който се отпуска за всички външни граници, е около 600 милиона евро и приоритетно е казано, че трябва да се подпомогне българо-турската граница.

"Така че надяваме се поне 1/3 от тази сума да отиде за нашата граница. Радвам се, че в рамките на само 7-8 месеца Комисията претърпя сериозна еволюция във вижданията си по тези въпроси и вярвам, че ще отидем още по-далеч и накрая ще стигнем до изграждането на солидна ограда такава, каквато има в Гърция със средства, отпуснати от Комисията", каза Демерджиев.

Радев и Йоханис в един глас: Миграцията и Шенген нямат общо

Радев и Йоханис в един глас: Миграцията и Шенген нямат общо

Сътрудничеството ни с Румъния става стратегическо

Относно влизането на България в Шенген, той отговори, че можем да влезем в Шенген и със служебно, и с редовно правителство, стига парламентът да си свърши работата.

"Това, което се искаше от нас като институция, от Министерството на вътрешните работи, отдавна е свършено", категоричен бе той.

Иван Демерджиев коментира и случая със задържаните край село Труд мигранти.

Българските служби са имали оперативна информация за заловената с 23-ма мигранти линейка, каза той.

Относно натиска на българо-турската граница: "Средните данни в момента са по около 500 човека на ден. От началото на годината натискът се е увеличил с малко над 40%. Заловените са с над 45% по-малко. Това означава, че на границата се пропускат по-малко хора, въпреки че опитите нарастват и то нарастват лавинообразно".