Президентът Румен Радев прие румънския си колега Клаус Йоханис, като двамата подписаха споразумение за стратегическо партньорство между двете държави.

"Сегашната визита на румънския президент е по-важна отвсякога, защото издига двустранните отношения на ниво стратегическо партньорство", подчерта Радев.

Румъния вече е вторият ни най-голям външнотърговски партньор на България след Германия, увеличава се туристическият обмен, сътрудничеството в сферата на отбраната, подчерта той.

Войната в Украйна е била сред основните теми на разговора между двамата президенти. "Предвид близостта ни до конфликта и големите ни национални малцинства в Украйна призоваваме за незабавно прекратяване на конфликта и спазване на международното право. България и Румъния ще продължат да бъдат гарант за стабилността и сигурността в региона, като приветстваме усилията на Румъния да отделя повече средства от националния си бюджет за изграждане на модерни отбранителни способности", заяви Румен Радев.

От базисно значение са и инфраструктурните връзки, посочи още той.

Австрия не пуска България и Румъния в Шенген

Австрия не пуска България и Румъния в Шенген

В Австрия имало 75 000 нелегални мигранти, прескочили външната граница на ЕС

И съобщи - съвсем скоро ще бъде подписан меморандум между София и Букурещ, който ще придвижи напред проекта за трети мост над река Дунав между двете държави, който следва да бъде изграден като дублиращ на съществуващия вече между Русе и Гюргево.

Работи се активно и за развитието на корабоплаването по Дунав, както и по постигането на диверсификация на региона по отношение на газовите доставки, проучване на възможностите за изграждане на ВЕЦ на Дунав и т.н.

Относно членството в Шенген Радев заяви: "Шенген остава приоритетна обща цел за нашите две държави. И ние заявяваме нашата решителност да полагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане по възможно най-бързия начин в Шенгенското пространство. Считаме, че несправедливата бариера, поставена пред двете ни държави, не трябва да се използва за решаване на вътрешнополитически проблеми в някои партньорски държави".

Президентът предложи: Да се изгради оперативен център у нас, който да събере на едно място представители на спецслужбите на страните, засегнати от мигрантския натиск по т.нар. "Балкански маршрут", в рамките на който да се споделя изпреварваща и своевременна информация, позволяваща разкритие на каналите изцяло, а не само на залавяне на крайните извършители.

"Миграцията и Шенген нямат общо", се съгласи и президентът на Румъния Клаус Йоханис.

"Готови сме да участваме във всички инициативи, които могат да разрешат проблема. Но в замяна на това искаме да ни се признае правото за Шенген и то още през тази година", заяви държавният глава на северната ни съседка.

Букурещ разчита и на нашата подкрепа за членство на Молдова в ЕС. Освен това - Румъния щяла да продължи с "комплексната" си подкрепа за Украйна във войната й за териториална цялост.

Не бе подмината и темата със сваления от руски изтребител американски дрон над Черно море. Клаус Йоханис не влезе в конкретика, коментира случая като тежък и препрати към официалното съобщение на американската страна.

Румен Раев използва случая, за да призове отново за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна.

Нехамер потвърди ветото за Шенген за България

Нехамер потвърди ветото за Шенген за България

Дори да се постигнат успехи на срещата на върха на ЕС за миграцията, няма намерение да се откаже

"Трябва да бъдем изключително внимателни и проактивни с това, което се случва, говорейки за руската агресия в Украйна. Този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно, за да не прерасне в глобален военен сблъсък. Ако конфликтът продължава, ще продължи да разширява своя обхват и форма, а като пример президентът даде атаката срещу Керченския мост, тази срещу Северен поток, както и паданета на ракета в Полша и свалянето на дрон от вчера.