Ветото за Шенген остава в сила за България и Румъния. Това потвърди австрийският канцлер Карл Нехамер, цитиран от Kronen Zeitung. 

Той повтори вече позната си позиция. 

Дори да се постигнат успехи на срещата на върха на ЕС за миграцията, Нехамер няма намерение да се откаже от ветото върху присъединяването на България и Румъния към Шенген.

Нехамер защити ветото за Шенген за България и Румъния

Нехамер защити ветото за Шенген за България и Румъния

Границите не са добре пазени, подчерта за пореден път той

"Докато системата на ЕС за убежище не функционира, ветото остава.", отсече той.

Нехамер не може да разбере вълнението от ветото. "По това време Германия блокира присъединяването на Австрия към Шенген за три години", каза Нехамер.

Освен това в момента Германия контролира границите с Австрия. "Ако Германия е на мнение, че България и Румъния трябва да станат част от Шенген, тогава Германия трябва да спре и граничния контрол с Австрия", уточни Нехамер.

Припомняме че за Шенген канцлерът по време на срещата си с премиера Гълъб Донев през януари акцентира на системния проблем на Шенгенското пространство. Тези граници трябва да бъдат защитени, по думите му. Вътрешните граници в ЕС вече се контролират, по думите му. Имаме голям проблем с нелегалната миграция, каза Нехамер.

Над 100 000 молби за убежище има в Австрия. 75 000 са на мигранти, влезли за първи път и тези мигранти са минали през европейските граници.

Нехамер на границата: Шенген е едно, реалността друго

Нехамер на границата: Шенген е едно, реалността друго

На България й трябват още технически способности за Шенген

Работим интензивно на всички нива на дипломацията, покрили сме всички критерии за Шенген. С подкрепата на Унгария и с подкрепата на всички наши европейски партньори от Европейския съюз, ще можем да се присъединим към Шенгенското пространство още тази година. Държането на България и Румъния извън Шенген означава икономически загуби не само за България, но и за целия ЕС.

Това заяви по-рано през февруари президентът Румен Радев след среща с унгарския си колега Каталин Новак.