Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че той "ръководи икономиката на Турция", информира "Ройтерс".

Турският лидер засилва натиска над Централната банка да намали основната лихва въпреки двуцифрената инфлация и нестабилната лира. Ердоган води кампания за местните избори в неделя, на които има вероятност управляващата Партия на справедливостта и развитието, която ръководи страната от 2002 г. да понесе загуба на фона на влошаващата се икономическа ситуация.

Нов период на нестабилност на финансовите пазари в Турция

Нов период на нестабилност на финансовите пазари в Турция

Вчера правителството на турския президент Реджеп Ердоган засили натиска върху банките в Турция

Днес турската лира се обезцени с 5% спрямо щатския долар, след като банките отново започнаха да предоставят ликвидност на лондонския пазар. В продължение на няколко дни властите спряха ликвидността на турски лири, за да подкрепят валутата.

Притесненията произхождат от това дали Турция има възможност да обслужва външния си дълъг и от многократните призиви на Ердоган, който се описва като "враг на основната лихва" за по-евтин кредит.

"Аз управлявам икономиката на Турция. Кой е държавният глава сега? Това е Тайип Ердоган с 14 министри", каза турският лидер пред поддръжници на предизборен митинг в столицата Анкара.

Социологически проучвания показват, че управляващата партия може да изгуби контрола си над Анкара и вероятно над Истанбул - най-големият град, който беше управляван от Ердоган, докато заемаше поста на кмет.

Ердоган предлага Света София за джамия с безплатен достъп

Ердоган предлага Света София за джамия с безплатен достъп

Това може да стане след изборите на 31 март

Ердоган обяви, че правителството му бързо ще започне да прилага структурни реформи, за да подсили икономиката след изборите срещу възможни атаки на спекуланти.

Необичайните икономически възгледи на турския лидер тревожат инвеститорите.

Инфлацията достигна близо 25% през миналата година - двуцифрена от 2017 г. През февруари 2019 г. беше смъкната до под 20%, но Ердоган повтори виждането си, че решението е по-ниски, а не по-високи разходи по заемите.

"Главният проблем е основната лихва. Ако основната лихва бъде намалена, инфлацията ще падне. Реалният проблем е основната лихва. Аз също съм икономист", добави турският държавник.

Ердоган събра милиони избиратели на мащабен митинг в Истанбул

Ердоган събра милиони избиратели на мащабен митинг в Истанбул

Обеща 20 000 работни места в биотехнологична долина

По-рано той се закани пред млади избиратели в Анкара, че Турция ще осуети "атаки" на САЩ и Запада срещу турската лира. Той обвини банки, че си играят с валутата преди вота в неделя. Не спомена конкретни банки.

"Трябва да дисциплинираме спекулантите на пазара", призова Ердоган.