Двамата български граждани от китайския град Ухан, пристигнаха от Франция в България.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Те пътуваха с военно-транспортния самолет "Спартан", придружени по време на полета от екип на Военно-медицинска академия.

Той е кацнал по-рано тази вечер на летище "София".

Сънародниците ни ще останат под карантина във ВМА.

Борисов с благодарно писмо до Макрон за евакуацията на българите от Ухан

Борисов с благодарно писмо до Макрон за евакуацията на българите от Ухан

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък изпрати благодарствено писмо до министъра за Европа и на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан

Те вече са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресцентъра на здравното заведение.

И двамата са в добро здравословно състояние.

Те се намират в стаи със специален достъп, като няма да се допуска контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, обясни полковник доцент Георги Попов - началник на Катедрата по инфекциозни болести.

В понеделник в 07.30 часа във ВМА полк. доц. Георги Попов и доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, ще дадат повече информация относно състоянието им.

Днес следобед българите пристигнаха от Ухан в град Истр, Франция, на борда на френски самолет, с който в рамките на общоевропейска операция от Ухан бяха изведени 251 души от различни националности.

Министерството на външните работи чрез посолствата ни в Пекин и Париж, както и Генералното ни консулство в Шанхай, съдейства за заминаването на българските граждани от Китай и за успешното им пристигане в България.

Двамата българи, евакуирани от Ухан, пристигнаха във Франция

Двамата българи, евакуирани от Ухан, пристигнаха във Франция

Самолетът се приземи на летище в град Истр, Южна Франция, в 15:32 ч. българско време

Общоевропейската операция по улесняване на чуждестранни граждани, включително и българските, да напуснат Ухан бе организирана от Франция в сътрудничество с властите на Китай.

Евакуацията от Ухан е във връзка с коронавируса, който отне живота на повече от 300 души, а над 14 000 души се разболяха.

Вчера българин, евакуиран от китайската провинция Ухан, кацна на летището във Франкфурт. Той пристигна със самолета на германските военновъздушни сили, който извърши евакуация на германски граждани и чужденци от други държави заради епидемията от новия коронавирус.