Премиерът Бойко Борисов благодари на президента на Франция Еманюел Макрон за съдействието на страната за извеждането на българските граждани от Ухан, информират от пресслужбата на Министерски съвет.

По-рано Министерството на външните работи на страната ни съобщи, че самолетът с двама българи е кацнал във Франция. Очаква се военно-транспортен самолет "Спартан" да излети с двамата български граждани на борда за България около 17 ч. българско време.

Обявяват 4-та степен опасност от коронавируса

Обявяват 4-та степен опасност от коронавируса

Борисов изпраща спартана за тримата студенти от Китай

Борисов изпрати писмо до Макрон, в което от името на българското правителство и от свое име изразява огромна признателност за съдействието, което Франция оказа за извеждането на двамата български граждани от град Ухан, Китай, на борда на френския самолет.

"Българските граждани ще запазят топъл спомен за решителните действия на Франция, за проявената изключителна съпричастност и солидарност в този труден за цялата международна общност момент, в който тя помогна за спасяването от коронавируса на гражданите на десетки държави", подчертава премиерът в писмото до Еманюел Макрон.

Починалите от коронавируса вече са 304, заразените - 14 380
Обновена

Починалите от коронавируса вече са 304, заразените - 14 380

Първи смъртен случай извън Китай - 44-годишен мъж е починал във Филипините

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък изпрати благодарствено писмо до министъра за Европа и на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан за подкрепата.

"Приемете най-искрената ми благодарност за съпричастността и неоценимото съдействие на Франция при извеждането на двамата български граждани от центъра на епидемията на коронавируса - град Ухан, Китай", се посочва в писмото до Льо Дриан.

Екатерина Захариева подчертава, че това не е първият път, когато Франция проявява солидарност и оказва такава незаменима подкрепа на България и на българските граждани в труден момент.

"Оценяваме високо сътрудничеството с всички свои партньори и съюзници и сме част от съвместните усилия в борбата за справяне с поредното предизвикателство, пред което сме изправени в съвременния свят", заявява Екатерина Захариева в писмото.

Евакуацията от Ухан е във връзка с коронавируса, който отне живота на повече от 300 души, а над 14 000 души се разболяха.

Вчера българин, евакуиран от китайската провинция Ухан, кацна на летището във Франкфурт. Той пристигна със самолета на германските военновъздушни сили, който извърши евакуация на германски граждани и чужденци от други държави заради епидемията от новия коронавирус.