Българите в Ирландия започнаха петиция до властите в Дъблин, с която настояват да бъдат премахнати трудовите ограничения за български граждани, съобщава europe.bg

На българите е позволено да работят в Ирландия с трудово разрешение, което само по себе си е мярка, приложима обикновено към неевропейските граждани, се казва в документа.

В него се посочва още, че българските граждани са запознати с трудностите, които Ирландия изпитва заради глобалната рецесия, но се добавя, че броят на сънародниците ни в републиката едва надвишава 2000 души, което е много по-малко от броя на граждани от други националности, пребиваващи и работещи в страната.

В писмото си те изразяват несъгласие, че българските граждани се явяват истинската заплаха за ирландския трудов пазар. Също така смятаме, че ограничителните мерки са израз на дискриминация, тъй като се отричат основни човешки права на българите, залегнали в Европейското право като правото на свободно движение и труд в рамките на Европейския съюз, се казва още в петицията.

Документът ще бъде изпратен до президента и до премиера на републиката, както и до министерствата по труда и по интеграцията в Дъблин.

В края на миналия месец Ирландия заяви, че е готова да разреши на работещи незаконно българи да останат в страната, ако техните работодатели докажат, че се нуждаят от тях.

Споразумението беше постигнато след натиск от страна на българските дипломатически представителства в Дъблин и Лондон. Ирландските власти дадоха и уверение, че българите, завършили университети в Ейре, ще имат свободен достъп до трудовия пазар на републиката.