България незабавно да получи помощ за справяне с мигрантската криза.

Това призовава Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия, Унгария – б.р.) в съвместна декларация, приета по време на срещата на ЕС в Братислава.

Официално поискахме от Брюксел € 160 млн. за справяне с мигрантите

Официално поискахме от Брюксел € 160 млн. за справяне с мигрантите

МВР изпратило пет проекта на ЕК

Необходимо е да се спре нелегалната имиграция и да се гарантира сигурността на ЕС, страните членки и гражданите. Страните от Вишеградската четворка следователно подчертават, че подобряване сътрудничеството с трети страни, включително с Турция, дали транзитни или по произход, както и защита на външните граници, са ключови инструменти”, отбелязва се в декларацията.

Според тях нестабилната ситуация в южните и източни съседи на ЕС трябва да води съюза и страните членки към единство и сплотеност, когато стане въпрос за действията им в отношенията с трети страни.

Борисов отива в Братислава да иска от ЕС 160 млн. евро за спирането на мигрантите

Борисов отива в Братислава да иска от ЕС 160 млн. евро за спирането на мигрантите

Срещата на върха на 27-те решава ключови въпроси за бъдещето на ЕС

Защитата на границите на страните членки и трети страни,  разположени на коридорите на нелегална имиграция, е ефективен начин за борба с незаконната имиграция. Следователно държавите от Вишеградската четворка са готови да увеличат ангажиментите в случай на необходимост чрез активен принос на съвместни усилия, включително предложение за незабавна помощ на България, се казва още в документа.

Миграционната политика трябва да се основава на принципа на „гъвкава солидарност". Разселването на мигранти трябва да става доброволно. Вишеградската четворка призовава за пълно и своевременно прилагане на пътната карта „Връщане към Шенген”, поясняват четирите държави.

Трябва да опазим българо-турската граница, категорична Вишеградската четворка

Трябва да опазим българо-турската граница, категорична Вишеградската четворка

„Бъдещето на Европа” ще бъде решено

По отношение засилване на демократичната легитимност, страните отбелязват, че е „необходимо да се подсили ролята на националните парламенти, като се подчертава уважаването на принципите на субсидиарност и пропорционалност”.

За интеграцията в ЕС групата отбелязва, че "европейската интеграция е общ проект и всички преговори трябва да бъдат открити за всички страни членки”.