Главната цел е да се помогне на България да опази границата си с Турция на фона на мигрантската криза.

Очаква се това да бъде поместено в съвместно предложение на централноевропейски държави на срещата на върха на ЕС в Братислава, заяви топ представител на правителството на Унгария, цитиран от Ройтерс.

Янош Лазар, министър на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан, подчерта, че най-важната цел е да се помогне на България в усилията й да се защити границата с Турция като част от опитите за разрешаването на мигрантската криза.

Бъдещето на Европа се решава в България, обяви Орбан на границата ни

Бъдещето на Европа се решава в България, обяви Орбан на границата ни

Най-големият проблем в Европа е наивността

„Бъдещето на Европа” ще бъде решено на българо-турската граница, категоричен е той.

Припомняме, вчера Орбан завърши двудневно посещение в България, където заедно с премиера Борисов инспектираха границата с Турция. Именно унгарският лидер предупреди, че бъдещето на Европа се решава в България.

Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия, Унгария – б.р.) най-вероятно ще заеме обща позиция в Братислава (...) и се очаква да излезе със съвместни предложения”, каза Лазар на пресконференция.

Според него фокусът ще бъде „засилване легитимността на нациите в Европа”.

Лазар също заяви, че Вишеградската четворка вярва, че трябва да се създаде обща европейска армия и ролята на Фронтекс трябва да бъде подсилена.

Припомняме, по-рано днес говорител на Еврокомисията заяви на брифинг в Брюксел, че комисията винаги е била готова да подкрепи България за справянето с бежанската криза.

Още не сме получили официалното искане от българските власти за осигуряването на финансови средства, въпросът се обсъжда в момента, добави представителят на ЕК.

Брюксел принципно готов да ни даде пари за мигрантите, колко - не се знае

Брюксел принципно готов да ни даде пари за мигрантите, колко - не се знае

Официално искане от България още нямало

Разполагаме със средства, воля и правила. След като нуждите бъдат установени, ще стигнем до сумата, която ще бъде осигурена, посочи говорителят на фона на категорично заявеното вчера от премиера Борисов намерения България да поиска незабавно 160 милиона евро за справяне с мигрантската криза.