Море от жълти и оранжеви велосипеди в обществените пространства на Сингапур показват колко бързо градът е прегърнал културата на споделените велосипеди, след като големи оператори като китайските фирми "Офо" и "Мобайк" за пръв се появиха преди година, съобщава "Ройтерс".

Българският учител по пиано Живко Гиргинов, който е живее на острова в продължение на девет години, не е доволен от счупените велосипеди, които е среща, изоставени по пътища и пешеходни пътеки.

"Приятелите ми се оплакаха, че навсякъде има повредени велосипеди и няма какво да се направи. Но аз не съм съгласен", споделя той.

32-годишният пианист решава да се заеме с въпроса със собствените си ръце, като събира екип от съмишленици, с които да върнат велосипедите в складовете на съответните компании.

Започнала през септември 2017 г., инициативата на Гиргинов за доброволен "байк патрул" е събрала над 400 повредени велосипеди в седем обиколки.

Снимка 333409

Източник: iStock

Групата събира счупените велосипеди в един квартал и ги премества на централно място. След това Гиргинов наема камион за 150 долара, с който взима събраните колела и ги връща.

Гиргинов сам финансира инициативата досега, но разрастването на дейността може да наложи "краудфъндинг" финансиране  или да се търсят спонсори. Трите основни оператора в Сингапур, "Офо", "Мобайк" и местната фирма "оБайк" определено оценяват неговата работа.

"Говорим с Живко за това как можем да работим заедно, за да изградим още по-силна среда за пътуване с велосипед", коментира Шарон Менг, управител на "Мобайке Сингапур", добавяйки, че компанията е дала на Гиргинов неограничен достъп за ползване, за да му помогне с връщането на велосипедите им.

Сингапур се стреми да се справи с безразборното оставяне на велосипеди на обществени места. През 2017 г. държавното дружество за наземен транспорт определя 4 000 допълнителни жълти зони за паркиране на велосипеди около обществените жилищни комплекси, автобусни спирки и гари.

Снимка 333408

Източник: iStock

Въпросната инициатива е един от многото подобни проекти, с които Григинов се е захванал и смята, че времето и парите са добре изразходвани.

Според него, такива "социални експерименти" предизвикват хората да мислят, как могат и те да допринесат индивидуално за обществото.

"Някои от моите приятели ми казват, че усилията ми са безполезни. Но аз вярвам, че сме част от една общност и трябва да направим каквото можем", коментира Гиргинов.