Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйки рекорд на състезание в Германия за военни снайперисти от НАТО с участието на 19 нации, съобщи Дарик радио.

Ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков от 31-и механизиран батальон е поразил мишена на разстояние 1.5 километра, с размери 50 см на 1 м. Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба по такава мишена е от 200 м до километър.

Съобщава се, че при стрелба на най-къса дистанция от 106 м ефрейтор Хаджипетков е успял да изстреля три куршума с такава точност, че те да попаднат на едно и също място върху мишената и да се "набият" един в друг. Това според законите на балистиката се смята за невъзможно.

На състезанието българският боец е стрелял на 830 м и на малко над 1 км с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1.5 км е, че той e стрелял с една ръка, с пушка, подпряна на раницата му. Преди тази стрелба е имало крос от 21 км бягане със снаряжение и раница с пясък - общо около 25 кг. Това значително затруднява точността, но въпреки това той е постигнал рекорд. На това разстояние са участвали още американци, холандци, финландци и др. Само българският снайперист обаче е успял да уцели мишената, при това още с първия изстрел.

При толкова далечни изстрели се вземат предвид много показатели, дори въртенето на Земята и въздушните течения. Най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. При изстрела на българина е имало сравнително лек вятър.

Негов колега финландец е наблюдавал мишената на 1.5 км разстояние и е потвърдил попадението, а германски военен е изчислил разстоянието с прецизен лазерен далекомер и е отчел останалите специфични данни и замервания. Двамата са се подписали за рекорда, който сънародникът ни е постигнал при стрелбата.

При другото си, почти нереално постижение, ефрейтор Хаджипетков е стрелял на разстояние от 106 м, като е постигнал абсолютно идентични попадения с три куршума и ги е "нанизал" един върху друг. На 252 м трите му изстреляни куршума са попаднали в обем от десет стотинки, на 500 м и малко над тях е уцелил топче за тенис на маса. На 800 м е поразил портокал в центъра.

За състезанието се е подготвял в Хасково, на стрелкови полигон, където бойците тренират с оръжия, които са на въоръжение в Българската армия.

Ефрейтор Крум Хаджипетков признава, че да бъде снайперист е детската му мечта. Още когато е бил на 7 години е искал да уцели капачка от бутилка, но не е знаел как. Тогава е стрелял със спортна пушка с оптика с четирикратно увеличение, което е твърде малко. Той си е поставил за цел да улучи капачката от 50 м. Измислил начин да постигне точна стрелба и успял да порази целта с първия изстрел.

"Още пазя тази капачка и това ме мотивира да стана снайперист", спомня си днес ефрейтор Хаджипетков.

Атлантическият съвет: С поръчката за СУ-25 България бламира решение на НАТО

Атлантическият съвет: С поръчката за СУ-25 България бламира решение на НАТО

Абсурдно е да повериш оръжията си на този, който те е обявил за враг...