Сякаш войната в Украйна, висящият конфликт между Иран и Израел и горящото Червено море не бяха достатъчни, Балканите - бурето с барут на Европа - сега се загрява. И тройката Русия-Китай-Иран стои зад всичко това, пишат за The Hill Макс Приморак, старши научен сътрудник в Центъра за свобода на Маргарет Тачър към The Heritage Foundation и Гордан Акрап, президент на Изследователския институт за хибридна война.

Неотдавнашният дипломатически спор между съседите Хърватия и Черна гора, точно когато последната беше готова да се присъедини към Европейския съюз, обикновено не би бил новина на първа страница. Но пръстовите отпечатъци на Русия са навсякъде и Белият дом трябва да обърне внимание.

Спорът произтича от неотдавнашното гласуване на черногорския парламент за обвинение на Хърватия за престъпления от Втората световна война, извършени от пронацистки германски режим. Но Черна гора трябва да получи одобрението на членката на ЕС Хърватия, за да продължи присъединяването си. Гласуването беше умишлено усилие да се осуетят усилията на прозападния премиер на страната да извади малката република от 600 000 души от политическата орбита на Москва.

Фактът, че Черна гора, съюзник на НАТО, може да бъде превзета от Русия по този начин отразява неуспеха на западните дипломати да разрешат нерешените балкански въпроси от насилието с разпадането на бивша Югославия преди 30 години.

Тъй като ресурсите на Америка вече са разпръснати за справяне с други конфликти, не може да има повече толерантност към подобни глупости.

Запознати сме с бруталните усилия на Москва да блокира интеграцията на Украйна към Запада. Същата мотивация е в основата на усилията на Кремъл да подкопае стабилността на Балканите. Русия започна да атакува Черна гора, когато се присъедини към НАТО през 2017 г. Чрез опити за преврати, кибератаки, финансиране на проруски политически партии и кампании за дезинформация чрез контролирани от Русия медии, страната е под постоянна обсада.

Черногорски офицери, назначени в НАТО, бяха уволнени като руски шпиони. Председателят на парламента Андрия Мандич, който оглави клеветническата кампания срещу Хърватия, преди това беше обвинен за участие в подстрекаван от Кремъл преврат.

Нито едно от действията на Русия обаче не би било възможно без подкрепата на нейния регионален пълномощник Сърбия, която остава обвързана с великосръбската идеология, която причини насилственото разпадане на бивша Югославия. Сърбия наскоро беше домакин на "Общосръбско събрание" - копие на доктрината за руския свят на Владимир Путин, която оправдава агресията срещу страни, в които живеят руски малцинства.

Това е пряка заплаха за съседите на Сърбия, където живеят сръбските общности в Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Косово и Северна Македония. Сръбският шовинизъм подтикна мюсюлманските лидери в Босна и Херцеговина да съживят миналите отношения с Ислямска република Иран, да издадат изявления в подкрепа на Хамас и да приемат външния министър на Иран. Сръбската православна църква, която играе същата разрушителна роля като руската, засилва тези разделения.

В продължение на десетилетия Европа и САЩ се опитваха да помогнат на Сърбия да влезе в 21 век. Само САЩ предоставиха над 1 милиард долара помощ. Време е да признаем, че усилията са се провалили и да накажем Белград за неговите машинации.

Има четири неща, които американските лидери могат да направят днес.

Първо, те могат открито да подкрепят Косово и да отхвърлят сръбските усилия да го дестабилизират, като агитират живеещите там сърби. Трябва да разширим програмите на правителството на САЩ, като катализираме инвестициите в частния сектор, за да укрепим тази проамериканска позиция. Цялата бъдеща помощ на САЩ за Сърбия трябва да бъде замразена, докато не прекрати заплахите си за военна инвазия и не признае независимостта на Косово. Това ще подкопае неисторическата концепция за сръбския свят и ще лиши неговите руски кукловоди от създаване на регионален проблем.

Второ, те трябва да подкрепят Хърватия като решение за прекратяване на енергийната зависимост на Източна Европа от руския петрол и газ. Недостатъчно използваният национален нефтопровод на Хърватия JANAF и LNG терминалът в Северна Адриатика могат лесно да задоволят енергийните нужди на Унгария, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина и други. Няма извинение тези страни да продължат да финансират военната машина на Русия в размер на милиарди долари. Това, че Москва им предлага отстъпка - подкуп - е неприемливо.

Трето, лидерите могат да укрепят дипломатическите инструменти, като разширят балканския режим на санкции срещу сръбски актьори, насърчаващи дестабилизиращите дейности на Русия в Черна гора и региона. Това трябва да включва местни медии, контролирани от Русия. Сърбия все още не се присъедини към Европа в налагането на санкции срещу Русия и вместо това наскоро подписа споразумение за свободна търговия с комунистически Китай. Техните хлабави имиграционни закони позволиха на терористи да контролират операциите за контрабанда на хора в Европа. Докато не промени курса, Европейският съюз трябва да премахне Сърбия от безвизовия режим за пътуване до останалата част от Европа.

Четвърто, лидерите на САЩ трябва да ангажират назначената от правителството Комисия на САЩ за международна религиозна свобода, за да намери начини да разбие хватката на проруската Сръбска православна църква върху православната общност в Черна гора. Важно е да се помогне на Черногорската православна църква да възстанови предишната си независимост от Сърбия по същия начин, по който Украинската православна църква се освободи от руския патриарх, който е бивш агент на КГБ.

Докато международната политика се нагрява, Белият дом и европейските съюзници имат уникален шанс да овладеят тази предстояща експлозия в бурето с барут на Европа. Историята ни предупреждава, че трябва да се възползваме от тази възможност.