Естония, Латвия и Литва увеличиха проверките на лични документи и издигнаха огради по източните си граници. Те са обезпокоени, че балтийският регион ще се превърне в нов вход за бежанци, опитващи се да достигнат до сърцето на Европа, след като бяха затегнати мерките по така наречения балкански коридор, съобщава Ройтерс.

Правителствата на трите държави се страхуват, че от Русия и Беларус могат да тръгнат хиляди бежанци. Притесненията се базират и на разпространяваната в края на миналата година информация, че около 6 хиляди бежанци са навлезли във Финландия и Норвегия от Русия.

Латвия и Естония започнаха да вдигат ограда по границата си с Русия. Двете държави са обезпокоени също от действията на Москва след анексирането на Крим.

Стотици граничари, полицаи и войници тази седмица започнаха учения в Литва. Връщането на проверките на документи на част от границата със съседна Латвия също е част от учението.

Маршрутът през Молдова, Украйна и Балтика се превръща във все по-популярен, обявиха официални представители.

Естония разполага камери за наблюдение и други технологии за спиране на трафика на мигранти и нелегалната имиграция. Литва вече предприе такива мерки на границата с Беларус.