Главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви по време на изслушването си пред съдебната комисия на Конгреса във вторник, че не вярва в обвиненията за системен расизъм в полицията в страната, предаде Fox News.

По думите му, това е твърде опростено разбиране на проблема.

В своето встъпително изявление Бар призна, че недоверието на афроамериканците към полицията е разбираемо и призна схващането за предубеденост по време на срещите с полицейски служители.

"Изглежда далеч по-вероятно проблемът да произтича от сложна комбинация от фактори, които могат да бъдат решени с фокусирано внимание във времето. Ние, органите на реда, трябва да сме наясно с проблемите и да гарантираме, че нямаме две различни системи на правосъдие., заяви той.

Припомняме, че демократите прокараха полицейската реформа в Камарата на представителите.

Преди това под натиска на общественото недоволство заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, президентът Доналд Тръмп подписа законопроекта за реформа на полицията.

Той подписа заповед за създаване на федерална база данни на полицейски служители с история на използвана от тях прекомерна сила при арести.

Демократите в САЩ приеха полицейската реформа

Демократите в САЩ приеха полицейската реформа

Тръмп предложи законопроект

Тръмп заяви, че подписва документа, за да осигури безопасност и сигурност за американците от всяка раса, религия, цвят и вероизповедание.

По думите му, контролът върху работата на полицията и поддържането на високите стандарти на работа там не се изключват.

Така властите отговарят на призива за реформа в полицията.

В същото време обаче той се противопостави на опитите на демократите да влошат работата на полицията, като я оставят без финансиране.