Главният прокурор на САЩ Уилям Бар е призовал прокурорите да проучат агресивни обвинения срещи задържани на наскоро провелите се демонстрации в САЩ. Той дори предлага да се повдигнат обвинения в противодържавна дейност, което много рядко се случва, тъй като се прилага, когато има заплаха, която представлява непосредствена опасност за правителството, пише "Гардиън", позовавайки се на американски медии.

Това сигнализира, че Бар засилва агресивния си подход към протестиращите. Главният прокурор, който също е и министър на правосъдието на САЩ, е заявил пред прокурори от цялата страна по време на конферентен разговор миналата седмица, че те трябва да налагат федерални обвинения на задържаните на демонстрациите, дори и ако може да се повдигнат обвинения на щатско ниво, пише "Уолстрийт джърнъл".

Американският вестник отбелязва, че срещу повече от 200 души са повдигнати обвинения във федерални престъпления във връзка с протестите, включително за палежи, нападение над федерални служители и престъпления, свързани с оръжия. Дузина от обвинените са протестирали в Портланд, Орегон.

Главният прокурор дори е предложил, че прокурорите могат и да повдигнат рядко използваните обвинения в противодържавна дейност. Тъй като Първата поправка като цяло защитава всяка антиправителствена реч, повдигането на обвинения в противодържавна дейност ще изисква доказателства, че обвиняемият представлява непосредствена заплаха.

Главният прокурор също поискал да се проучи повдигане на обвинения срещу кмета на Сиатъл Джени Дъркан, защото е позволила окупиране и създаване на автономна протестна зона в града, пише "Ню Йорк таймс".