Барбадос обяви намеренията си да премахне кралица Елизабет II като глава на държавата и да се превърне в република до ноември 2021 г. Карибският остров се опитва напълно да изостави колониалното си минало, информира АФП.

Решението бе обявено официално на така нареченото тронно слово, произнесено от името на премиера Мия Мотли от генералния губернатор на острова Сандра Мейсън, което бележи начало на работата на парламента.

Повече от половин век след получаване на независимост от Великобритания "настъпи времето да оставим напълно зад нас колониалното ни минало", обяви Мейсън.

"Барабадосците искат барбадоски глава на държавата", подчерта генералният губернатор.

Мейсън каза още, че ще предприемат следващата логична стъпка към пълна независимост и превръщане на страната в република на 55-ата годишнина от обявяването на независимост на 30 ноември 2021 г.

Запитан за речта, говорител на Бъкингамския дворец отговори, че това се отнася за правителството и народа на Барбадос.

Кралица Елизабет е ръководител на Великобритания и още 15 бивши колонии, които тя представлява като генерален губернатор. Това са Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Барбадос, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсет и Гренадини, Соломоновите острови и Тувалу.

Много граждани на Барбадос призовават за отмяна на статута на кралицата.

Назначена от правителството комисия заключи през 1998 г., че Барбадос трябва да се превърне в република с президент като ръководител на държавата, който да замени кралицата, но препоръката не е изпълнена до този момент.

Барбадос понякога е наричан "Малката Англия" заради лоялността към британските традиции.