ЕС подготвя специално предложение към Великобритания за Брекзит. Това заяви Мишел Барние, главен преговарящ на Брюксел за "развода" с Кралството, цитиран от световните информационни агенции. 

То ще предполага уникално партньорство след окончателния край на членството на Лондон. Такъв тип отношения досега нямат аналог, заяви той. 

Барние обаче настоя за взаимно уважение в преговорите и спазване на правилата и от двете страни. 

Барние направи изявлението след срещата си с германския външен министър Хайко Маас. 

Британският премиер Тереза Мей, която ръководи и британския преговарящ екип, заяви по-рано, че провалът да се постигне споразумение с Европейския съюз преди Великобритания да излезе от Общността през следващата година, "няма да бъде краят на света". 

Тереза Мей убедена: Няма да настъпи краят на света без сделка за Брекзит

Тереза Мей убедена: Няма да настъпи краят на света без сделка за Брекзит

Скастри финансовия си министър Филип Хамънд

Коментарът на Мей дойде, след като нейният финансов министър заяви през миналата седмица, че излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение би навредило на публичните финанси.

Британският премиер повтори предупреждението си, че е по-добре да няма споразумение по Брекзит, отколкото Великобритания да излезе от Общността с лошо споразумение.

Припомняме, че разногласията в британския кабинет относно Лондон след Брекзит доведоха до оставки на двама министри - на външните работи и по Брекзит.