Британският премиер Тереза Мей заяви, че провалът да се постигне споразумение с Европейския съюз преди Великобритания да излезе от Общността през следващата година, "няма да бъде краят на света", съобщава Sky News.

Коментарът на Мей дойде, след като нейният финансов министър заяви през миналата седмица, че излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение би навредило на публичните финанси.

Лондон публикува препоръки на Острова в случай на Брекзит без сделка

Лондон публикува препоръки на Острова в случай на Брекзит без сделка

Днес правителството ще публикува първата серия от технически съобщения

Според Тереза Мей прогнозите, на които Хамънд се позова за твърдението си, били остарели.

Тя повтори коментарите на управителя на Световната търговска организация, че излизането на Великобритания от ЕС без споразумение "няма да бъде разходка в парка", но че това "няма да бъде краят на света".

Хамънд беше разкритикуван от някои британски депутати в дълбоко разделената Консервативна партия на Тереза Мей за изказването му през миналата седмица - в деня, в който правителството публикува планове за непредвидени планове при липса на споразумение за Брекзит, - че подобен сценарий може да означава по-високи разходи с около 100 млрд. долара годишно в продължение на 15 години, докато икономиката расте по-бавно.

Тереза Мей обмисля Брекзит без споразумение

Тереза Мей обмисля Брекзит без споразумение

Очаква се през септември специално заседание на правителството

Мей се надява да постигне благоприятно за бизнеса споразумение с Брюксел относно ключовия въпрос за търговията, който раздели нейната партия между онези, които искат окончателно скъсване с ЕС, и онези, като Хамънд, които искат запазване на близки отношения.

Британският премиер повтори предупреждението си, че е по-добре да няма споразумение по Брекзит, отколкото Великобритания да излезе от Общността с лошо споразумение.