Правителството на Великобритания публикува съвети за осведомяване на британската общественост в случай, че не бъде постигнато споразумение с Европейския съюз за Брекзит, съобщава Скай нюз.

Днес правителството ще публикува първата серия от технически съобщения, с които ще посъветва бизнеса и обществото какво трябва да направят, ако няма сделка с Брюксел.

Тази мярка ще съвпадне с реч на министъра за Брекзит Доминик Рааб, който ще заяви, че Обединеното кралство ще предприеме "едностранни действия" за запазване на търговските и транспортни потоци, ако е необходимо.

Рааб се очаква да каже, че е уверен, че може да бъде постигнато добро споразумение, което е основен приоритет за британското правителство, но в случай на провал на преговорите, "ние трябва да бъдем готови с алтернатива".

През следващите няколко седмици Лондон ще публикува съвети за бизнеса и британското общество, които ще покриват сфери като авиационната безопасност, ядрената енергетика, фармацевтиката, правата на британските граждани в ЕС, правата за риболов, транспорта и други.

Във вторник след среща с Рааб главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние съобщи, че преговорите са навлезли в крайната си фаза.

Преговорите за Брекзит навлизат в крайната си фаза

Преговорите за Брекзит навлизат в крайната си фаза

Барние разкри, че двата екипа ще се срещнат утре

Лейбъристите отхвърлиха инициативата на британското правителство да публикува съвети, тъй като липсата на споразумение би означавало "катастрофа" за Обединеното кралство.