Великобритания отклони предложение на ЕС за безвизово пътуване за изпълнителите и журналистите по време на преговорите. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от АФП.

Коментарът му е подкрепен с копие на отправеното от ЕС предложение. Това допълнително усложнява спора с Лондон по въпроса.

Британски поп звезди, сред тях е вокалът на Radiohead Том Йорк, разкритикуваха британското правителство, че не е осигурило права за безвизово пътуване.

Но британският премиер Борис Джонсън заяви пред парламента в сряда, че "това не е истина...ние искахме реципрочни права за музикантите да организират турнета".

Пред журналисти Барние подчерта, че Обединеното кралство е показало решителността си да прекрати свободното движение по време на преговорите.

"Много съжалявам, че британците нямаха по-голяма амбиция за мобилността на хората", коментира френският политик.

Той поясни, че от миналия март са излезли с относително амбициозни предложения по отношение на мобилността, включително и за конкретни категории като журналисти, изпълнители, музиканти и други.

Но трябва да сте двама, за да постигнете споразумение, отбеляза Мишел Барние.

Съгласно търговското споразумение между ЕС и Великобритания само работници в кратък списък могат да пътуват без виза. В тази група влизат бизнесмени, които пътуват за среща или търговски изложения, при прехвърляне в компания и туристически персонал.

Музикантите, актьорите и други изпълнители, както и журналистите, не са в списъка, което означава, че в някои държави членки на ЕС те трябва да се сдобият с визи, разрешителни и разрешение от митниците за пренасяната техника.

90-дневният безвизов достъп за туристи и други с кратък престой няма да се прилага за изпълнителите и журналистите, тъй като те пътуват по работа.

Джонсън изглежда бърка двете системи. Той отбеляза пред депутатите: "Това, което имаме, е правото на британските музиканти да свирят в други европейски държави, в държави от ЕС, в 90 от 180 дни".