Мишел Барние предупреждава Обединеното кралство да бъдат много внимателни, след отказ да се предостави пълен дипломатически статут на служителите и посланика на ЕС в Лондон, съобщава "Индипендънт".

Жоао Вале де Алмейда зае поста на първи представител на ЕС във Великобритания, след като Великобритания официално прекрати членството си в блока, но не получи същия статут като други посланици.

Според БиБиСи, Министерството на външните работи възнамерява да третира длъжностните лица на ЕС като представители на международна организация на основание, че тя не е национална държава и настоява на персонала да не се предоставят дипломатически привилегии.

Но по време на събитие, организирано от "Европейско движение Ирландия", Барние, който бе главен преговарящ за Брекзит на блока, каза, че макар отношенията да не са "както обикновено", ЕС не може да се третира само като международна организация.

"Надявам се, че ще успеем заедно да намерим умно и обективно решение за статута на ЕС в Лондон. Мисля, че би било разумно според мен Великобритания да намери умно решение. Ще видим какво ще бъде окончателното решение на Великобритания по този въпрос, но те трябва да бъдат много внимателни", коментира Барние.

ЕС заяви, че Великобритания е "добре запозната" със 143-те делегации и служители на ЕС в други части на света, получили статут, еквивалентен на посолствата на страните съгласно Виенската конвенция, която урежда правилата на международната дипломация.

Без пълната защита на конвенцията дипломатите не се ползват от имунитет срещу задържане, наказателна юрисдикция и данъчно облагане.

Върховния представител на ЕС за външни работи Жозеп Борел е писал по-рано до британския външен министър Доминик Рааб, изразявайки своите "сериозни притеснения" относно решението.

"Вашата служба ни изпрати проект на предложение за споразумение за установяване, по отношение на което имаме сериозни опасения. Предложените договорености не отразяват специфичния характер на ЕС, нито отговарят на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство като важна трета държава. Това няма да предостави обичайните привилегии и имунитет за делегацията и нейния персонал. Предложенията не представляват разумна основа за постигане на споразумение", обяснява Борел.

Говорителят на ЕК Петер Стано допълва, че Великобритания, която като член на ЕС е подписала Договора от Лисабон, с който е създадена дипломатическата мрежа на Европейската служба за външна дейност, е "добре запозната със статута на ЕС във външните отношения".

"Нищо не се е променило след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, за ​​да оправдае всяка промяна в позицията от страна на Обединеното кралство. Статутът на ЕС във външните отношения и последващият му дипломатически статут са признати в голяма степен от страните и международните организации по света и ние очакваме Обединеното кралство да се отнася към делегацията на ЕС по съответния начин и то незабавно", коментира Стано.

Официалният говорител на британския премиер Борис Джонсън обясни, че външното министерство "продължава да се ангажира с ЕС по отношение на дългосрочните договорености за делегацията на ЕС във Великобритания. Няма да изпреварвам резултата от тези преговори. Ще гарантираме, че делегацията на ЕС ще получи необходимите привилегии и имунитет, за да им позволи да изпълняват работата си."

Британия отказва пълен дипломатически статут на представителите на ЕС

Британия отказва пълен дипломатически статут на представителите на ЕС

ЕС има 143 дипломатически мисии по света, всички са с пълен статут - обвиняват британците в лицемерие