Великобритания отказва да даде пълен дипломатически статут на посланика на Европейския съюз в Лондон, предизвиквайки раздори между наскоро разведените страни, съобщава БиБиСи.

Великобритания, член на ЕС в продължение на 46 години, гласува да се оттегли през 2016 г. и завърши своето излизане от блока на 31 декември, когато Брекзит изцяло влезе в сила.

Министерството на външните работи отказва да предостави същия дипломатически статут и привилегии на посланика на ЕС Жоао Вале де Алмейда и неговия екип, както предоставя на пратеници на държави, на базата, че ЕС не е национална държава.

Барние: Брекзит ще обезкуражи напускане на ЕС

Барние: Брекзит ще обезкуражи напускане на ЕС

"Има истински разлики между държава членка и трета държава", а ако Британия нарушава споразумения я очакват санкции

ЕС има 143 делегации, еквивалентни на дипломатически мисии, по целия свят. Всички те са получили пълен дипломатически статут от приемащите страни.

БиБиСи цитира писмо, изпратено до британския външен министър Доминик Рааб от Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи, в което според него предложенията на Лондон по въпроса не представляват разумна основа за споразумение.

"Предложените договорености не отразяват специфичния характер на ЕС, нито отговарят на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство като важна трета държава", пише Борел. Трета държава означава нечленуваща страна.

В ЕС са обвиняват Великобритания в дребнавост и лицемерие, посочвайки, че когато тя все още е била членка е искала предоставяне на пълноправен дипломатически статут на пратеници на ЕС.

В доклада се цитира външното министерство в Лондон: "Продължава ангажиментът с ЕС по отношение на дългосрочните договорености за делегацията на ЕС във Великобритания."

Шотландия иска компенсации от Лондон за Брекзит

Шотландия иска компенсации от Лондон за Брекзит

Бизнесът е загубил милиарди, шотландците все повече искат независимост