Преговорите за Брекзит убедиха политици и гласоподаватели от други страни от ЕС, че напускането на блока не е добра идея, според главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, пише "Политико".

"Тези преговори затвърдиха убеждението на лидерите и гражданите, че е по-добре да сме заедно, а не сами", каза Барние в интервю за Le Figaro. "Има истински разлики между държава членка и трета държава и ще го видим доста скоро", добави той, докато призова ЕС да "извлече поуки от Брекзит" и да обърне по-голямо внимание на притесненията на гражданите.

ЕС и Великобритания сключиха търговска сделка след Брекзит миналата седмица, точно навреме, за да избегнат проблемен Брекзит в края на преходния период на 31 декември.

Барние похвали диалога за Брекзит в парламента на ЕС

Барние похвали диалога за Брекзит в парламента на ЕС

Посланиците на ЕС одобриха споразумението и временното му прилагане от 1 януари

Най-трудната част от преговорите дойде във финалната фаза, каза Барние пред Le Figaro.

"Няколко пъти сме били на ръба на скъсването. В Лондон преди месец, а след това в Брюксел по-скоро, по време на телефонен разговор между Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън", каза той, отбелязвайки, че фон дер Лайен има решаваща роля за избягване на криза.

Барние се гордее, че е бил прозрачен по време на преговорите и е взел под внимание опасенията на всички страни от ЕС. "Това е урок, който трябва да бъде извлечен за бъдещето. ЕС, без Обединеното кралство, не може да се ограничи до френско-германски диалог".

Барние предвиди "въпроси и може би някои критики".

Главният преговарящ не изключи бъдещи спорове с Лондон относно прилагането на сделката, но подчерта, че нарушенията ще бъдат строго санкционирани, включително чрез спиране на последиците от споразумението, ако Великобритания прекъсне достъпа до водите си или силно наруши конкуренцията.

"Победа" на Британия с Брекзит - в Европа не мислят така

"Победа" на Британия с Брекзит - в Европа не мислят така

Европа не забравя вековните амбиции на Лондон и британското пренебрежение след ВСВ