Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние аплодира в понеделник "ползотворните действия" по Брекзит по време на диалога между него и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от една страна, и представители на Европейския парламент (ЕП), от друга.

Барние коментира в "Туитър" и благодари на председателя на ЕП Дейвид Сасоли и председателя на комисията по външни работи Дейвид Макалистър за демонстрирането на "доверие и подкрепа" по време на "извънредни преговори".

Барние и Фон дер Лайен разкриха предишната седмица, че търговската сделка с Лондон е сключена.

И двамата определиха споразумението като "причина да се почувствате облекчени", но подчертаха, че трябва да се свърши повече работа, за да може сделката да бъде приета от законодателните органи и от двете страни.

Посланици на правителствата на ЕС в Брюксел одобриха в понеделник временното приложение от 1 януари 2021 г. на търговското споразумение между ЕС и Великобритания, сключено миналата седмица.

"Посланиците на ЕС единодушно одобриха временното прилагане на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство от 1 януари 2021 г.", заяви говорителят на германското председателство на ЕС Себастиан Фишер в "Туитър".

Сделката сега ще бъде одобрена писмено от всички 27 правителства на ЕС до 14 часа във вторник, обясни Фишер.

"Победа" на Британия с Брекзит - в Европа не мислят така

"Победа" на Британия с Брекзит - в Европа не мислят така

Европа не забравя вековните амбиции на Лондон и британското пренебрежение след ВСВ