Шотландската национална партия поиска от британския премиер Борис Джонсън да плати милиарди паунда обезщетение на Шотландия за нарастващите разходи след Брекзит, предаде "Гардиън".

Сделката за Брекзит – предстои още път

Сделката за Брекзит – предстои още път

Трябва да се преодолеят още няколко препятствия...

Припомняме, че партията отдавна се бори за независимост на Шотландия и настоява за втори референдум.

Брекзит пък засили още повече тези настроения

Консерваторите на Джонсън трябва да се извинят на шотландския бизнес и да изплатят обезщетение на Шотландия за дългосрочните щети, които нанасят на икономиката ни - струвайки ни милиарди загубена търговия и растеж, каза Иън Блекфорд, лидер на националистите в британския парламент.

Блекфорд обяви Брекзит за ненужен акт на икономически вандализъм, нанесен против волята на Шотландия.

На референдума за Брекзит през 2016 г. Шотландия гласува с 62 процента "за оставане в ЕС " срещу 38 за "развод", докато Великобритания като цяло гласува 52-48 "за" напускане.

Брекзит приключи, окончателно и след 4 години драма

Брекзит приключи, окончателно и след 4 години драма

На 31 декември в 23,00 часа по Гринуич преходният период изтече

Припомняме, че отишлата си 2020 г. е безпрецедентна в историята на Европейския съюз. За първи път държава членка официално напуска Общността. Присъединила се към Европейската икономическа общност (предшественик на ЕС) през 1973 г., Великобритания се отдели от евроинтеграционните процеси и тръгва по свой път 4 г. и половина след референдума за Брекзит.

Напускането на ЕС и провеждането на преговори за договаряне на споразумение за бъдещите отношения бяха сред основните международни теми през изминаващата година.

Барние: Брекзит ще обезкуражи напускане на ЕС

Барние: Брекзит ще обезкуражи напускане на ЕС

"Има истински разлики между държава членка и трета държава", а ако Британия нарушава споразумения я очакват санкции

На 31 декември в 23,00 часа по Гринуич преходният период изтече и Великобритания официално прекрати членството си в единния пазар и митническия съюз, което окончателно слага край на продължилата повече от 4 г. драма около "развода" между ЕС и Обединеното кралство.