Великобритания не може да получи търговско споразумение като това с Канада, защото "Обединеното кралство не е Канада".

Това обяви главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) Мишел Барние на събитие на ESCP Business School в Европейския парламент, пише "Гардиън".

Мишел Барние: Търговските преговори с Великобритания започват в понеделник

Мишел Барние: Търговските преговори с Великобритания започват в понеделник

Първият кръг преговори ще приключи в четвъртък

Барние отбеляза, че търговията е повече от засилване на икономическото представяне. Тя също е поддържане и насърчаване на високи стандарти, убеден е френският политик.

Великобритания иска да бъде суверенна. ЕС приема това. Търговските споразумения са за отваряне на пазарите, продължи той.

Барние: 9 кръга преговори с Лондон, но 10 месеца няма да стигнат

Барние: 9 кръга преговори с Лондон, но 10 месеца няма да стигнат

Барние разкри, че двете страни планират да проведат 9 кръга преговори до октомври

Няма шаблон, който може да се приложи за търговско споразумение с Великобритания, каза Мишел Барние.

Великобритания иска търговско споразумение като това между Канада и ЕС. Но проблемът е, че Великобритания не е Канада, подчерта Барние и припомни, че полетът между Брюксел и Лондон е 70 минути, а полетът до Отава е повече от 10 часа. Европейският представител също повтори, че Великобритания струва 10 пъти повече в търговията в сравнение с Канада.

Тъй като Обединеното кралство е на прага на ЕС, Брюксел ще настоява за равни условия. Конкуренцията трябва да бъде свободна и честна, призова той и подчерта, че трябва да покриват държавната помощ, защитата на екологичните стандарти, климатичните промени, социалните и трудови права, както и данъците.

ЕС одобри мандата за преговорите с Великобритания

ЕС одобри мандата за преговорите с Великобритания

Преговорите ще се водят от Мишел Барние

От януари 2021 г. ще има промени в много сфери, поясни той и изтъкна, че Великобритания напуска 600 международни споразумения с Брекзит, което означава, че ще има последици, дори и да бъде постигната търговска сделка.

Той посочи три примера. Първо, от 1 януари 2021 г. ще има проверки и контрол на всички британски стоки, които влизат на единния пазар, както е с всяка трета страна. Това ще се прилага и дори ако има сделка. Второ, от януари 2021 г. британски компании във финансовия сектор ще изгубят финансовия си паспорт. Те няма да могат да предлагат услуги във всички страни членки на ЕС, ако са базирани на Острова. Те могат да се установят в страна членка на ЕС. Трето, свързано е със стоките и конкретно Великобритания няма да може да издава разрешения на пазара за неща като автомобили и лекарства за пазара на ЕС. Таз функция трябва да се извършва в Общността.