Южната германска провинция Бавария открива места за извършване на тестове за коронавирус на двете най-големи железопътни гари и на ключови точки по магистралите. Властите се опасяват, че вирусът може да бъде разпространен от летовници, информира АФП.

Огнище на коронавирус във ферма с български работници в Бавария

Огнище на коронавирус във ферма с български работници в Бавария

Първите инфекции бяха установени в петък

Ще се предлагат тестове на железопътните гари в Мюнхен и Нюрнберг, както и на три големи магистрали до границата, обяви на пресконференция премиерът на провинцията Маркус Зьодер. На летищата в Бавария вече има центрове за извършване на тестове.

"Ние не можем напълно да предотвратим короната, така че целта е да бъде засечена навреме, за да предотвратим разпространяването й", каза той.

В Германия: Блокада и полицейски час в Бавария заради коронавируса

В Германия: Блокада и полицейски час в Бавария заради коронавируса

Ще излизат от домовете си само ако има основателни причини

В сравнение с много други европейски държави Германия успешно се справя с епидемията, която до този момент е отнела живота на 9118 души в страната, а над 200 000 са заразените.

Баварският лидер също увеличи глобите за работодателите, които нарушават регулациите за безопасност и мерките срещу коронавируса. Те са увеличени от 5000 до 25 000 евро.

Тестването първоначално ще бъде доброволно и безплатно, съобщи още той. Но Зьодер е поискал от федералното правителство да проучи правните пречки, които трябва да бъдат преодолени, за да се въведе задължителна система.