От утре (събота) се налага полицейски час на гражданите в германската провинция Бавария, най-голямата в Германия, като целта е по-сериозни мерки срещу разпространението на новия коронавирус, съобщават германските медии.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер обяви крути ограничителни мерки за територията на цялата провинция, която към момента отчита над 2 400 регистрирани заразени с коронавирус.

В Германия обмислят национална блокада заради коронавируса

В Германия обмислят национална блокада заради коронавируса

Ако германците не изпълняват инструкциите на властите да си останат по домовете

От утре местните жители ще могат да напускат домовете си, само ако има основателни причини за това, предупреди Зьодер.

Сред основателните причини са ходене на работа, пазаруване на стоки от първа необходимост, посещения на лекари и аптеки, подпомагане на други хора, посещения от партньори, а също и тренировки навън, но само сами или с други членове на семейството.

Новите правила ще се прилагат първоначално за две седмици. "Затваряме обществения живот почти напълно", изтъкна Зьодер.

Германия: 15 000 са заразени от COVID-19

Германия: 15 000 са заразени от COVID-19

44 души са починали от коронавирус

Той оправда крутите мерки с огромния ръст заразените с коронавирус в Бавария - само от вчера до днес броят на инфекциите е нараснал с 35 процента, а броят на починалите нарасна от 10 на 15 души.

Зьодер също така отбеляза, че призивите на правителството през последните няколко дни хората да избягват социалния контакт извън домовете си не са били достатъчно ефективни.

Баварският премиер добави обаче, че не това е намерението на правителството на провинцията - да затвори всичко и да предизвика "каютна треска".

"Свежият въздух е полезен за нас", каза Зьодер.

Полицейският час се налага в Бавария, докато централното правителство на Германия обмисля налагането на полицейски час в цялата страна.

Бавария за първи път обяви извънредно положение за зараза

Бавария за първи път обяви извънредно положение за зараза

В неделя имаше рязко увеличение на случаите на заболели от вируса с 205 до 886. Четирима възрастни са починали