Германците може да се сблъскат с национална блокада, за да бъде спряно разпространението на новия коронавирус, ако не изпълняват инструкциите да си останат по домовете този уикенд, обявиха властите.

"Ще наблюдаваме поведението на населението през този уикенд. Събота ще бъде решаващ ден", подчерта Хелге Браун, която е началник на канцеларията на канцлера Ангела Меркел.

Вече над 10 000 са починалите от новия коронавирус по света

Вече над 10 000 са починалите от новия коронавирус по света

Заразените са близо 245 000 души

Германия въведе крути мерки за ограничаване на обществения живот заради пандемията от коронавируса, но засега се въздържа от цялостна блокада като тази във Франция, Италия и Испания.

Очаква се Меркел да се срещне с премиерите на 16-те провинции, за да обсъдят потенциално налагане на национална блокада в неделя, тъй като нараства тревогата, че обществеността не се вслушва в призивите на правителството да остане вкъщи по време на кризата.

"Надявам се, че населението разбира настоящите мерки и е готово да ограничи социалния живот. Ако погледнем съседните страни, очевидно е, че блокадата би била огромна допълнителна тежест", коментира още Хелге Браун.

200 починали от коронавируса в САЩ

200 починали от коронавируса в САЩ

Оценката е на университетът "Джон Хопкинс"