Лидерът на Християнсоциалния съюз, съюзник на канцлера и лидер на Християндемократическия съюз Ангела Меркел, подкрепи предложения на изгряваща звезда в техния консервативен блок за затягане на контрола по германските граници, съобщава Ройтерс.

Предложенията засилват натиска върху канцлера с цел да втвърди позицията си по отношение на мигрантската криза.

Миналата година консерваторите на Меркел срещнаха ожесточена съпротива от социалдемократите относно планове за установяване на транзитни зони край гранично-пропускателните пунктове, където да се провежда процесът по разглеждане на молбите за убежище. Предложенията бяха отхвърлени, тъй като центровете се разглеждат като концентрационни лагери.

Хорст Зеехофер, ръководител на баварския Християнсоциален съюз, приветства идеите на Юлия Кльокнер за „гранични центрове” по границата с Австрия, които ще ускорят връщането на мигранти, които не са квалифицирани за получаване на убежище.

Ще изчерпаме всички политически и правни инструменти в Бавария, изтъкна Зеехофер на пресконференция в Мюнхен.

Хората очакват това от нас, поясни той и още веднъж заплаши правителството на Меркел със съд заради мигрантската криза, ако молбата на Бавария за спиране на потока не бъде изпълнена.

Германия прие повече от 1,1 милиона мигранти миналата година.

Кльокнер, която трябва да спечели изборите в нейната провинция Рейнланд-Пфалц през март, за да укрепи властта си, тихомълком се позиционира като водещ наследник на Меркел, когато напусне управлението.

Докато Кльокнер не представлява непосредствена заплаха за Меркел, одобрението на Зеехофер към нейните планове показва нивото на разочарование относно бежанската политика на канцлера.

Не е важно за нас как ще групирате тези планове, A1, A2 или Б, или нещо друго, изтъкна Зеехофер, имайки предвид "План А2" вместо "План Б", заложени в предложенията на Юлия Кльокнер.

Най-важното нещо е, че тези планове съществуват, поясни той.