Колкото повече му отнеме на човек да отговори на въпрос, толкова по-вероятно е да се възприеме като лъжец. Няма значение дали въпросът е за престъпление, или за готварските умения на приятел.

Психолози са установили, че времето за отговор също изглежда играе роля по отношение възприемане искреността на отговорите.

По-бавното отговаряне се възприема като по-малко искрено от бързия отговор, тъй като хората вярват, че бързината на отговора може да покаже дали говорещият използва времето, за да измисли лъжлив отговор, според анализ на 14 експеримента със 7500 души от САЩ, Великобритания и Франция, пише "Гардиън".

Пауза при отговор на въпроси, дори и само за няколко секунди, кара слушателя да си помисли, че отговорът не е толкова искрен и не може да се вярва в сравнение, ако се отговори веднага.

В изследването участниците са изслушали аудио, гледали са видео или са прочели обяснение на човека, който отговаря на прост въпрос. Във всеки контекст времето за отговор варира от веднага до 10 секунди забавяне. След това участниците са оценили искреността на отговора.

Например, при един експеримент с 562 участници хора са гледали видеоклипове с разпит на полицията, при който актьор е обвинен, че е откраднал пари от работното място. На "бързото" видео заподозряният незабавно е отхвърлил обвиненията, докато на "забавеното" видео заподозряният е отговорил със забавяне от около 5 секунди. При първото участниците вярват, че актьорът е 40% виновен, а при по-бавното - 73%.

Проучването е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology.

Но изследователите подчертават, че нервност и замисляне също могат да се посочат като обяснение на забавения отговор.

Като цяло тези открития могат да окажат влияние на съдебни процеси или на интервю за работа.