Френският президент Еманюел Макрон се отправя към Вашингтон за първото държавно посещение от президентството на Джо Байдън - възраждане на дипломатическата парадност, която бе спряна поради пандемията от COVID-19, пише АП.

Отношенията Байдън-Макрон имаха лош старт. Макрон отзова за кратко посланика на Франция в Съединените щати миналата година, след като Белият дом обяви сделка за продажба на ядрени подводници на Австралия, подкопавайки договор за продажба на подводници с дизелови двигатели.

Но отношенията се обърнаха, след като Макрон се очертава като един от най-целеустремените европейски съюзници на Байдън в отговора на Запада на инвазията на Русия в Украйна. Посещението тази седмица ще включва разговори в Овалния кабинет, лъскава вечеря, пресконференция и други, и се случва в критичен момент и за двамата лидери.

Лидерите имат дълъг дневен ред за срещата си в четвъртък в Белия дом, включително ядрената програма на Иран, нарастващата активност на Китай в Индо-Тихия океан и нарастващата загриженост за сигурността и стабилността в региона на Сахел в Африка, според официални лица от САЩ и Франция. Но начело и в центъра на срещата им в Овалния кабинет ще бъде войната на Русия в Украйна, тъй като и Байдън, и Макрон работят за поддържане на икономическа и военна подкрепа за Киев, докато се опитва да отблъсне руските сили.

Във Вашингтон републиканците са готови да поемат контрола над Камарата, където лидерът на Републиканската партия Кевин Маккарти във вторник след среща с Байдън и други лидери от Конгреса отново обеща, че републиканците няма да пишат "празен чек" за Украйна. От другата страна на Атлантическия океан усилията на Макрон да запази Европа единна ще бъдат подложени на изпитание от растящите разходи за подкрепа на Украйна в деветмесечната война и докато Европа се бори с нарастващите цени на енергията, които заплашват да провалят икономическото възстановяване след пандемията.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в понеделник описа Макрон като "динамичен лидер" на най-стария съюзник на Америка, докато обясняваше решението на Байдън да почете френския президент с първото държавно посещение от неговото президентство.

Традицията на САЩ за почитане на чуждестранни държавни глави датира от Юлисис С. Грант, който е домакин на крал Дейвид Калакауа от Кралство Хавай за вечеря с повече от 20 ястия в Белия дом, но традицията е спряна от 2019 г. поради COVID -19.

"Ако погледнете какво се случва в Украйна, какво се случва в Индо Пасифика и напрежението с Китай, Франция наистина е в центъра на всички тези неща", каза Кърби. "И така президентът почувства, че това е точно правилната и най-подходящата страна, с която да започнем държавни посещения."

Макрон беше и изборът на републиканеца Доналд Тръмп за първия чуждестранен лидер, удостоен с държавно посещение по време на неговия мандат. 

Говорителят на френското правителство Оливие Веран каза във вторник, че второто държавно посещение на Макрон е "силен символ на партньорството между Франция и Съединените щати". Той показва "много силни връзки" между страните и идва в момент, в който светът е изправен пред важни международни проблеми, включително войната в Украйна, продоволствената сигурност, климата и енергията, каза той.

Веран добави, че има нужда от "повторно синхронизиране" на дневния ред на Европейския съюз и Съединените щати, за да се изправят пред кризи, особено по отношение на енергията и нарастващите цени.

Макрон трябваше да пристигне във Вашингтон във вторник вечерта преди натоварения ден със срещи и изяви във и около Вашингтон в сряда - включително посещение в централата на НАСА с вицепрезидента Камала Харис и разговори с представители на администрацията на Байдън относно ядрената енергия.

В четвъртък Макрон ще има лична среща с Байдън, последвана от съвместна пресконференция и посещения в Държавния департамент и Капитолийския хълм, преди Макрон и съпругата му Брижит Макрон да бъдат почетени на държавнатвечеря. Носителят на Грами Джон Батист ще осигури забавлението. Белият дом се подготвя от дни за пристигането на Макрон, разпъвайки голяма шатра за тържествата на Южната морава и украсявайки осветителни стълбове, граничещи с комплекса на Белия дом, с френски знамена.

Макрон ще се отправи към Ню Орлиънс в петък, където трябва да обяви планове за разширяване на програмите за подпомагане на обучението по френски език в училищата в САЩ, според френски официални лица.

Въпреки всичко това все още има зони на напрежение в отношенията между САЩ и Франция.

Байдън се отдръпна от приемането на призивите на Макрон към Украйна да възобнови мирните преговори с Русия, нещо, което Байдън многократно е казвал, че е решение единствено в ръцете на ръководството на Украйна.

Може би по-належащи са различията, които френските и други лидери на Европейския съюз повдигнаха относно Закона за намаляване на инфлацията на Байдън, мащабно законодателство, прието през август, което включва исторически разходи за климатични и енергийни инициативи. Макрон и други лидери бяха раздразнени от разпоредба в законопроекта, която предоставя данъчни кредити на потребителите, които купуват електрически превозни средства, произведени в Северна Америка.

Френският президент, излагайки своите аргументи срещу субсидиите, ще подчертае, че е от решаващо значение "Европа, като САЩ, да излезе по-силна... не по-слаба", когато светът излезе от суматохата на пандемията и руската инвазия в Украйна, според високопоставен служител на френското правителство.

Макрон по-рано този месец каза, че субсидиите могат да повлияят на "равните условия" в търговията с ЕС и нарече аспекти на законодателството на Байдън "неприятелски".

Междувременно Белият дом планира да се противостои на твърденията, че законодателството помага значително на САЩ да посрещнат глобалните усилия за ограничаване на изменението на климата. Президентът и неговите помощници също така ще опитат да впечатлят французите, че законодателството също ще създаде нови възможности за френските компании и други в Европа, според високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Посещението на Макрон е около 14 месеца след като отношенията достигнаха най-ниската си точка, след като САЩ обявиха сделката си за продажба на ядрени подводници на Австралия.

След обявяването на сделката, която беше договорена тайно, Франция отзова за кратко своя посланик във Вашингтон. Няколко седмици по-късно Макрон се срещна с Байдън в Рим преди срещата на върха на Групата на 20-те, където президентът на САЩ се опита да поправи нещата, като призна, че администрацията му е била "тромава" в начина, по който се е справила с проблема.

Посещението на Макрон с Харис в централата на НАСА в сряда ще предложи на двете страни шанс да подчертаят сътрудничеството си в космоса.

През юни Франция подписа Споразуменията Артемида, план за космическо сътрудничество в подкрепа на плановете на НАСА за връщане на хората на Луната до 2024 г. и за стартиране на историческа човешка мисия до Марс.

Същия месец САЩ се присъединиха към френска инициатива за разработване на нови инструменти за адаптиране към изменението на климата, Space for Climate Observatory.

ЕС настоява за бърза корекция на американския закон за зелените субсидии

ЕС настоява за бърза корекция на американския закон за зелените субсидии

Назрява остър спор от двете страни на Атлантика